BKW Posted February 8, 2021 Report Share Posted February 8, 2021 Chciałbym zwrócić uwagę na dziwny sposób wymiarowania długości łuku, niekonsekwencję pokazywania wymiaru. Nie zauważyłem tu jakiejś regularności, raz jest dobrze (przedłużenie po długości wycinka) czasem źle, na jednym rysunku, różnymi stylami. Niezależnie, czy łuk jest z przeciętego okręgu, czy z komendy arc W załączeniu skreen z pustego rysunku i ze standardowym stylem domyślnym (ISO-25) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted February 8, 2021 Report Share Posted February 8, 2021 Pewnie położenie tekstu ma Pan "Powyżej": Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BKW Posted February 8, 2021 Author Report Share Posted February 8, 2021 Wszystkie zamieszczone wymiary robione były tym samym stylem. Położenie tekstu mam "Powyżej", ale problem dotyczy przedłużeń wymiarów. Te nie zaznaczone fioletem rozchodzą się promieniście, a te w obwódkach równolegle, a powinny wszystkie tak samo, promieniście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted February 8, 2021 Report Share Posted February 8, 2021 Tak jest przy kącie mniejszym niż 90. Zgłosiłem do producenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wedzik Posted February 8, 2021 Report Share Posted February 8, 2021 1 godzinę temu, BKW napisał: Te nie zaznaczone fioletem rozchodzą się promieniście, a te w obwódkach równolegle, a powinny wszystkie tak samo, promieniście Chyba bardziej czytelnie jest jak przy małych kątach i dużych promieniach linie pomocnicze są równoległe. Przykład z książki - Poradnik Mechanika tom II. Zresztą w Autocadzie też tak jest (a przynajmniej było z tego co pamiętam). pawmal and Martin_S 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts