Marek-M Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć, Kolejny test ZWCAD 2020 i kolejna awaria 😞 VERNUM = "2020.01.07(53615)_x64" W ZWCAD 2015+ korzystałem ostatnio często ze skryptu eksportującego dane bloków do pliku CSV, który wykorzystywał komendę ATTEXT. Sama funkcja działa prawidłowo w ZWCAD 2020 ale niestety nie posiada zaimplementowanego dekodowania instrukcji C:QUOTE i C:DELIM w pliku szablonu (znacznik tekstu i znak rozdzielający kolumny). Oczywiście da się bez tego przeżyć ale wymaga to teraz przekonfigurowania ustawień w różnych Excelach, które wykorzystywały wygenerowane pliki CSV. W ZWCAD 2015+ wszystko działało, więc może do nowszego ZWCAD też producent dorzuci obsługę tych instrukcji? Poniższa zawartość pliku szablonu: C:QUOTE " C:DELIM ; BL:NAME C250000 BL:X N030004 BL:Y N030004 BL:LAYER C100000 NAME C250000 NUMBER C250000 generuje następujący błąd przy załadowaniu do ZWCAD: Enable entity selection or extract attributes as [Dxf/Cdf/Sdf/Objects] <Cdf>: c Invalid extract format: C:QUOTE"C:DELIM Przy pliku szablonu bez znaczników : C:QUOTE " C:DELIM ; plik CSV generuje się prawidłowo z domyślnymi ustawieniami znacznika tekstu i znaku rozdzielającego kolumny. Instrukcje te są opisane w dokumencie AutoCAD: https://knowledge.autodesk.com/support/autocad-lt/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2019/ENU/AutoCAD-LT/files/GUID-A1103600-54CB-4FF8-8A62-EF237C890A09-htm.html w paragrafie zatytułowanym Use the Attribute Extraction File Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Marek-M Dodanie VERNUM Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Dziękuję za informację. Wysłaliśmy zapytanie do ZWSOFT w sprawie implementacji instrukcji: C:QUOTE " C:DELIM ; Cytuj
Marek-M Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Super, mam nadzieję, że nie sprawi im to kłopotu I czekam na implementację a tymczasowo będę generował CSV w ZWCAD 2015+ Cytuj
kruszynski Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Dzień dobry Czy może Pan przesłać fragment przykładowego pliku, na którym moglibyśmy to sprawdzić? Cytuj
Marek-M Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Przesyłam przykładowe pliki do testowania. Plik DWG zawiera 3 bloki: attext_DWG_3_blocks.dwg W programie ZWCAD 2015+ uruchomiłem komendy (z plikiem attext_template_with_delim_quote.txt) -ATTEXT C "attext_template_with_delim_quote.txt" "attext_output_with_delim_quote_ZWCAD2015.txt" otrzymując w rezultacie poniższe wyniki: attext_output_with_delim_quote_ZWCAD2015.txt W programie ZWCAD 2020 uruchomiłem komendy (z plikiem attext_template_without_delim_quote.txt) -ATTEXT C "attext_template_without_delim_quote.txt" "attext_output_without_delim_quote_ZWCAD2020.txt" otrzymując w rezultacie poniższe wyniki: attext_output_without_delim_quote_ZWCAD2020.txt Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi