Błąd eksportu bloków do pliku CSV funkcją ATTEXT w ZWCAD 2020

Recommended Posts

Cześć,

Kolejny test ZWCAD 2020 i kolejna awaria 😞 VERNUM = "2020.01.07(53615)_x64"

W ZWCAD 2015+ korzystałem ostatnio często ze skryptu eksportującego dane bloków do pliku CSV, który wykorzystywał komendę ATTEXT. Sama funkcja działa prawidłowo w ZWCAD 2020 ale niestety nie posiada zaimplementowanego dekodowania instrukcji C:QUOTE i C:DELIM w pliku szablonu (znacznik tekstu i znak rozdzielający kolumny). Oczywiście da się bez tego przeżyć ale wymaga to teraz przekonfigurowania ustawień w różnych Excelach, które wykorzystywały wygenerowane pliki CSV. W ZWCAD 2015+ wszystko działało, więc może do nowszego ZWCAD też producent dorzuci obsługę tych instrukcji?

Poniższa zawartość pliku szablonu:

C:QUOTE "
C:DELIM ;
BL:NAME C250000
BL:X N030004
BL:Y N030004
BL:LAYER C100000
NAME C250000
NUMBER C250000

generuje następujący błąd przy załadowaniu do ZWCAD:

Enable entity selection or extract attributes as [Dxf/Cdf/Sdf/Objects] <Cdf>: c
Invalid extract format:
C:QUOTE"C:DELIM

Przy pliku szablonu bez znaczników :

C:QUOTE "
C:DELIM ;

plik CSV generuje się prawidłowo z domyślnymi ustawieniami znacznika tekstu i znaku rozdzielającego kolumny.

Instrukcje te są opisane w dokumencie AutoCAD: https://knowledge.autodesk.com/support/autocad-lt/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2019/ENU/AutoCAD-LT/files/GUID-A1103600-54CB-4FF8-8A62-EF237C890A09-htm.html w paragrafie zatytułowanym Use the Attribute Extraction File 

Edited by Marek-M
Dodanie VERNUM

Przesyłam przykładowe pliki do testowania. Plik DWG zawiera 3 bloki: attext_DWG_3_blocks.dwg 

W programie ZWCAD 2015+ uruchomiłem komendy (z plikiem attext_template_with_delim_quote.txt)

-ATTEXT
C
"attext_template_with_delim_quote.txt"
"attext_output_with_delim_quote_ZWCAD2015.txt"

otrzymując w rezultacie poniższe wyniki: attext_output_with_delim_quote_ZWCAD2015.txt

W programie ZWCAD 2020 uruchomiłem komendy (z plikiem attext_template_without_delim_quote.txt)

-ATTEXT
C
"attext_template_without_delim_quote.txt"
"attext_output_without_delim_quote_ZWCAD2020.txt"

otrzymując w rezultacie poniższe wyniki: attext_output_without_delim_quote_ZWCAD2020.txt