metiu Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Witam Czy istnieje jakaś zmienna, która zwiększy "zasięg" przesuwania rysunku w rzutni (komenda mspace)? Wiem, że zawsze można tworzyć nową rzutnię i ją ustawić, ale mając X elementów w jednym "typie" będące obok siebie na modelu, łatwiej jest skopiować rzutnię i przesunąć wyświetlany fragment. pozdrawiam Mateusz Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Dzień dobry, Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czy to są rzutnie w modelu? Czy poza widokiem w rzutni jest jeszcze coś na rysunku? Czy wykonanie REGEN w rzutni (skrót RE) nie wystarczy? metiu 1 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Spróbowałbym z funkcją _regen. Można także rozszerzyć rzutnie za pomocą funkcji _VPMAX i _VPMIN. metiu 1 Cytuj
metiu Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 10 minut temu, Adam Klaczek napisał: Dzień dobry, Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czy to są rzutnie w modelu? Czy poza widokiem w rzutni jest jeszcze coś na rysunku? Czy wykonanie REGEN w rzutni (skrót RE) nie wystarczy? Nie - to są rzutnie na arkuszu wydruku. Poza widokiem w rzutni (nazwijmy go detalem) jest cała reszta projektu. I to jest rozwiązanie - regen pomogło choć tylko dla jednej rzutni. Przy kolejnej znowu trzeba użyć tej komendy, ale przynajmniej jest to jakieś rozwiązanie. Fajnie jakby to się udało jakoś wyeliminować w miarę możliwości oczywiście. 9 minut temu, dmatusz3 napisał: Spróbowałbym z funkcją _regen. Można także rozszerzyć rzutnie za pomocą funkcji _VPMAX i _VPMIN. Znalazłem także inne rozwiązanie - tworzę dużą rzutnię, przeskalowuje do wymaganej skali i następnie funkcją przytnij rzutnię wycinam co mi potrzebne. Fajnie jakby pojawiła się możliwość wielokrotnego przycięcia - wybierałoby się rzutnię dużą, następnie prostokątny przycinające i program sam by kopiował dużą i przycinał. Dziękuję za informację. Pozdrawiam Mateusz Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Tak działa przycinanie rzutni do obiektu: metiu 1 Cytuj
metiu Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 1 minutę temu, Adam Klaczek napisał: Tak działa przycinanie rzutni do obiektu: Dokładnie tak robię. Wspomniałem tylko, że jeżeli jest taka techniczna możliwość, to fajnie jakby rozbudowali tą funkcję o możliwość wielokrotnego wycięcia jednej rzutni (na jednej rzutni, kilka prostokątnych tnących, a program automatycznie wytnie te miejsca) Cytuj
perlon Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) 28 minut temu, metiu napisał: I to jest rozwiązanie - regen pomogło choć tylko dla jednej rzutni. Przy kolejnej znowu trzeba użyć tej komendy, ale przynajmniej jest to jakieś rozwiązanie. Fajnie jakby to się udało jakoś wyeliminować w miarę możliwości oczywiście. Może regenall załatwi sprawę. Edytowane 30 Marca 2020 przez perlon Cytuj
pawmal Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 Jeśli widoki są oddalone o znaną odległość, to można zastosować też funkcję -PAN -jak niżej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi