metiu Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Witam Czy istnieje jakaś zmienna, która zwiększy "zasięg" przesuwania rysunku w rzutni (komenda mspace)? Wiem, że zawsze można tworzyć nową rzutnię i ją ustawić, ale mając X elementów w jednym "typie" będące obok siebie na modelu, łatwiej jest skopiować rzutnię i przesunąć wyświetlany fragment. pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Dzień dobry, Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czy to są rzutnie w modelu? Czy poza widokiem w rzutni jest jeszcze coś na rysunku? Czy wykonanie REGEN w rzutni (skrót RE) nie wystarczy? metiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Spróbowałbym z funkcją _regen. Można także rozszerzyć rzutnie za pomocą funkcji _VPMAX i _VPMIN. metiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 10 minut temu, Adam Klaczek napisał: Dzień dobry, Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czy to są rzutnie w modelu? Czy poza widokiem w rzutni jest jeszcze coś na rysunku? Czy wykonanie REGEN w rzutni (skrót RE) nie wystarczy? Nie - to są rzutnie na arkuszu wydruku. Poza widokiem w rzutni (nazwijmy go detalem) jest cała reszta projektu. I to jest rozwiązanie - regen pomogło choć tylko dla jednej rzutni. Przy kolejnej znowu trzeba użyć tej komendy, ale przynajmniej jest to jakieś rozwiązanie. Fajnie jakby to się udało jakoś wyeliminować w miarę możliwości oczywiście. 9 minut temu, dmatusz3 napisał: Spróbowałbym z funkcją _regen. Można także rozszerzyć rzutnie za pomocą funkcji _VPMAX i _VPMIN. Znalazłem także inne rozwiązanie - tworzę dużą rzutnię, przeskalowuje do wymaganej skali i następnie funkcją przytnij rzutnię wycinam co mi potrzebne. Fajnie jakby pojawiła się możliwość wielokrotnego przycięcia - wybierałoby się rzutnię dużą, następnie prostokątny przycinające i program sam by kopiował dużą i przycinał. Dziękuję za informację. Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Tak działa przycinanie rzutni do obiektu: metiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 1 minutę temu, Adam Klaczek napisał: Tak działa przycinanie rzutni do obiektu: Dokładnie tak robię. Wspomniałem tylko, że jeżeli jest taka techniczna możliwość, to fajnie jakby rozbudowali tą funkcję o możliwość wielokrotnego wycięcia jednej rzutni (na jednej rzutni, kilka prostokątnych tnących, a program automatycznie wytnie te miejsca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) 28 minut temu, metiu napisał: I to jest rozwiązanie - regen pomogło choć tylko dla jednej rzutni. Przy kolejnej znowu trzeba użyć tej komendy, ale przynajmniej jest to jakieś rozwiązanie. Fajnie jakby to się udało jakoś wyeliminować w miarę możliwości oczywiście. Może regenall załatwi sprawę. Edytowane 30 Marca 2020 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Jeśli widoki są oddalone o znaną odległość, to można zastosować też funkcję -PAN -jak niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi