BKW Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Znalazłem błąd (i nie wiem czy ktoś już o tym pisał) przy hatchowaniu pola. Gry okrąg lub wielokąt styka się jednym punktem z granicą hatcha to we właściwościach brak jest pozycji POLE. Poniżej pokazano zrzuty ekranu. Sprawdzałem tą właściwość w wersji zwcada 2015+ oraz 2020 i błąd występuje w obydwu wersjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Witam, ja tego nie potwierdzam. Zarówno na ZWCAD 2020 jak i ZWCAD+2015 wyświetla się pole, gdy obiekt styka się z krawędzią. Proszę zamknąć program i po ponownym otwarciu utworzyć obiekty i sprawdzić na nowym rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 22 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Nasza pracownia pracuje na angielskich wersjach programu. Przetestowaliśmy to na kilku stanowiskach i na każdym jest tak samo (inaczej nie zgłaszałbym błędu). ZWcad15 - vernum 2015.08.15(27483) ZWcad20 - vernum 2019.05.29(46310)_x64 EDIT: ZWcad19 - vernum 2019.03.15(43299)_x64 - to samo ZWcad18 - vernum 2018.03.16(29562)_x64 - to samo Edytowane 22 Października 2019 przez BKW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Rzeczywiście dziwne, bo w polskich wersjach językowych jest OK. Przekażę informację do ZWSOFT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 vernum = "2019.10.15(50662)_x64 Wygląda na to, że w SP1 problem został naprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik_123 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 "2019.10.15(50662)_x64" SP1 naprawione ale nie do końca sytuacja jak na screenach powyżej: (obliczamy powierzchnię obszaru zaznaczonego) przy zetknięciu okręgu z krawędzią prostokąta program błędnie wskazuje wartość powierzchni zaznaczonej na screenie (powierzchnia prostokąta za wyjątkiem okręgu) - jest znacznie mniejsza od właściwej. Tak obliczana powierzchnia powoduje, że błąd jest praktycznie nie do wyłapania! Lepszą sytuacją było nie podawanie powierzchni przez program, co zwyczajowo sugerowało błąd w wypełnieniu. Dopiero po utworzeniu obwiedni kreskowania z obszaru zaznaczonego na screenach, zaznaczeniu otrzymanej polilinii, otrzymujemy rzeczywistą wartość powierzchni zakreskowanej oznaczonej jako "POLE". Testowałem na kwadracie o wymiarach 10x10 - powierzchnia całkowita to 100, koło o powierzchni 12. Powierzchnia wypełnienia bez koła wyszła zaledwie 60... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 34 minuty temu, bobik_123 napisał: "2019.10.15(50662)_x64" SP1 naprawione ale nie do końca sytuacja jak na screenach powyżej: (obliczamy powierzchnię obszaru zaznaczonego) przy zetknięciu okręgu z krawędzią prostokąta program błędnie wskazuje wartość powierzchni zaznaczonej na screenie (powierzchnia prostokąta za wyjątkiem okręgu) - jest znacznie mniejsza od właściwej. Tak obliczana powierzchnia powoduje, że błąd jest praktycznie nie do wyłapania! Lepszą sytuacją było nie podawanie powierzchni przez program, co zwyczajowo sugerowało błąd w wypełnieniu. Dopiero po utworzeniu obwiedni kreskowania z obszaru zaznaczonego na screenach, zaznaczeniu otrzymanej polilinii, otrzymujemy rzeczywistą wartość powierzchni zakreskowanej oznaczonej jako "POLE". Testowałem na kwadracie o wymiarach 10x10 - powierzchnia całkowita to 100, koło o powierzchni 12. Powierzchnia wypełnienia bez koła wyszła zaledwie 60... Potwierdzam, że funkcja działa nieprawidłowo, ale tylko, jeśli wskazujesz obszar kreskowani przez wskazanie punktu wewnątrz obszaru, który ma zostać zakreskowany. Jeśli to samo kreskowanie utworzysz przez wybranie obiektów, tworzących granicę kreskowania to pole podawane jest prawidłowo. Przy tym pierwszym w ogóle wychodzą jakieś dziwne rzeczy, ponieważ pole kreskowania zależy od ustawienia koła względem kwadratu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BKW Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Dnia 29.10.2019 o 10:22, BKW napisał: VERNUM = "2019.10.15(50662)_x64 Wygląda na to, że w SP1 problem został naprawiony. Szczerze się przyznam, że nie sprawdzałem poprawności podawanej wartości pola powierzchni. Skupiłem się na tym, że program w ogóle je pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Dziękuję za informacje, przeanalizowaliśmy zachowanie kreskowania. Faktycznie w tym szczególnym przypadku gdy jest jeden punkt wspólny obwiedni problem występuje. Przesłaliśmy zgłoszenie do ZWSOFTu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi