czarnula_100 Posted September 19, 2019 Report Share Posted September 19, 2019 Witam Ja z takim (może głupim) pytaniem czy zwcad może czytać czcionki ttf ? Może ktoś coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted September 19, 2019 Report Share Posted September 19, 2019 Witam, TTF to czcionki, które są obsługiwane przez system- przykładem jest chociażby Arial. Jeśli takie czcionki znajdują się w C:\Windows\Fonts, to z poziomu ZWCAD można z nich korzystać. dmatusz3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted September 19, 2019 Report Share Posted September 19, 2019 ja np. używam ISOCPEUR.ttf - pismo techn. Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted September 20, 2019 Report Share Posted September 20, 2019 14 godzin temu, Martin_S napisał: ja np. używam ISOCPEUR.ttf - pismo techn. Fajnie, tylko co zobaczy na rysunku odbiorca twojego DWG'a, jeżeli masz w umowie przekazanie wersji edytowalnej? Dorzucasz TTF'a? Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted September 20, 2019 Author Report Share Posted September 20, 2019 Witam No ja właśnie w temacie ISOCPEUR.ttf konwertowałam plik z AC do ZWCAD. Wgrałam w folder FONTS plik z czcionką i ZWCAD jej nie widzi a co za tym idzie nie konwertuje do rysunku tylko zamienia na inną. Co robię źle? Korzystam z ZWCAD 2019 i 2020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted September 20, 2019 Author Report Share Posted September 20, 2019 4 minuty temu, perlon napisał: Fajnie, tylko co zobaczy na rysunku odbiorca twojego DWG'a, jeżeli masz w umowie przekazanie wersji edytowalnej? Dorzucasz TTF'a? Bardzo często dostajemy mapy od geodetów razem z czcionkami i musimy je zastosowaćżeby geodezja zaakceptowała mapę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 20, 2019 Report Share Posted September 20, 2019 Ja widzę tę czcionkę. Może proszę podesłać czcionkę, której Pani użyła, sprawdzimy ją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted September 20, 2019 Report Share Posted September 20, 2019 testuje ZWCAD ARCHITECTURE 2020 i wcześniejsze wersje i programy korzystały z czcionek TTF z katalogu systemowego FONTS (win7 64x) Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted September 20, 2019 Author Report Share Posted September 20, 2019 U mnie dalej problem. Czcionka w katalogu jest zwcad jej nie widzi. No nic walczę dalej. Co dziwniejsze w katalogu są tylko shx a w zwcadzie dużo jest czcionek true .. Sprawdzałam ścieżkę odniesienia w programie i odwołuje się właśnie do tego katalogu. Nic nie rozumiem , ale informatykiem nie jestem więc może coś źle czytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted September 20, 2019 Author Report Share Posted September 20, 2019 Dziękuję wszytkim . Rozwiązałam problem. Wgrałam czcionkę bezpośrednio do folderu systemowego i już się pojawiła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts