alf Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Wysypał mi się zw i mam teraz problem z podłączaniem odnośników, tj nie podłączają się tylko pokazuje się sama ścieżka. Czy czeka mnie naprawa zw poprzez ponowną reinstalację, czy jest na to jakiś lepszy sposób? vernum = "2018.03.16(29562)_x64" (read only) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Dzień dobry, Jest sposób - proszę ustawić dodatkową ścieżkę jak ja i przeładować: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) no fajnie, działa, dziękuję.. Edytowane 13 Marca 2019 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Nie wydaje mi się - tym wpisem zmieniła Pani ustawienia i w nowo otwartych rysunkach już to będzie ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 mam jeszcze jedno pytanie, jak prawidłowo wpisuje się dodatkowe ściezki poszukowań xrefów. Jesli np nie mam w tym zamym katalogu xrefy oraz magazym xrefów w katalogu nadrzędnym o nazwie np "aktulane xr" to jak to zapisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 5 minut temu, Adam Klaczek napisał: Nie wydaje mi się - tym wpisem zmieniła Pani ustawienia i w nowo otwartych rysunkach już to będzie ustawione. tak własnie było, działa teraz ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 wracając do ścieżek poszukowania xrefów. Zasadniczo wygląda to tak jak na schemacie: mam w katalogu projekty poszzcególne katalogi różnych projektów, przykładowo projekt o nazwie kasuj. Tak pracuję na plikach np plik projekt v1 zawiera, odnośniki branżowe które aktualne trzymam w w katalogi o zawsze tej samej nazwie Aktualne XR oraz inne odnościki, np tabelki w kat o nazwie Standardy. Jak ustawić by w pierszszej kolejności szukał plików w tym samym katalogu a w dalszej w kat "Aktualne.." i "Standardy"? Czy działa to nie zależnie od położenia plików, np wtedy gdy znajdzie się plik w podkatalogu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Ścieżki wyszukiwania xref'ów można dodać w Opcjach w zakładce Pliki w drzewie Pliki jak w zał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 a czy da się tu wpisac ścieżki względne? np zgodnie ze składnią z kropką: .aktualne XR\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 W tym miejscu ustawia się konkretne katalogi ze ścieżką bezwzględną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 no właśnie.. bo żeby miało to, o czym piszę, sens powinna być możliwość ustawienia ścieżk względnych.. co jest odwiecznym problemem róznistych programów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasW Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 _XREF i _ATTACHIMAGE mają opcje osadzanie jako 'RelativePath' ( screny ) Wg mnie ZWCAD to obsługuje. W razie wątpliwości można banalnie to zwerygfikować zapisując jako plik DXF a następnie w notepadzie odszukać odp. fragment nazwy osadzonego pliku weryfikując jaka część ścieżki jest przed nazwą 😉 Pozdrawiam, J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) .. ale chodzi tu o ustalenie, niezależnej od wpisanej i zapamiętanej, ściezki poszukowania xrefa, stąd było moje pytanie o składnię "ścieżki względnej", o ile ona istnieje, w okienku ścieżek dodatkowych. Bo jak wpisuję ścieżkę additional klikająć w "Browse", to wpisuje zwcad całą ścieżkę niestety.. a tu chodzi o organizację pracy na plikach, gdzie wymagana jest scieżka względna. Inne, nie powiem, że wszystkie, programy potrafią to, tj wpisanie ścieżki niepełnej powoduje, że automatycznie program szuka ściezki katalogowej od końca.. Edytowane 13 Marca 2019 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasW Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Można wykorzystać skróty Windows (zwane bardziej elegancko jako tzw linki symboliczne ) . W praktyce tworzymy w katalogu projektu skrót prowadzący ( nie do pulpitu a ) do podkatalogu naszej biblioteki Jesli np. trzymamy zbiór obrazów i innych w katalogu c:\biblioteka\* A projekt utworzymy w katlaogu d:\Projekty\ to powinnismy w nim utworzyć skrót o nazwienp. 'biblioteka' prowadzacy do katalogu c:biblioteka\ przy załączaniu z opcja relative będzie pamiętana ściezka względna . O linkach symbolicznych i jak się je robi google napewno pomoże (mi wyskoczyło pierwsze lepsze tu : https://leniwy.eu/news,10,Linki-symboliczne-w-Windowsie.htmlJ. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 problem jest chyba bardziej skomplikowany, projekty trzymamy na serwerze i korzystam ze zmapowania ścieżki, właśnie z tych powodów by ścieżki bezwzględne przy przenoszeniu katalogu projekty się nie gryzły. podłączane pliki z dysku C ze ścieżką względną podłączają się ok, natomiast ze zmapowanego serwera z pełną ścieżką.. nie wiem czy taka składnia to zalatwi, nie mam teraz mozliwości testować: ..\.. \.. \!! Odnośniki aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Jeśli chcemy, aby xref''y były w osobnym katalogu, to niezależnie od tego czy pracujemy na serwerze, czy na swoim dysku, to przy wstawianiu wybieramy ścieżkę względną i nawet jak przeniesiemy projekt (rysunek główny z podkatalogiem z xref'ami) na inny dysk, to xref'y podłączą się prawidłowo (zał.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Dnia 13.03.2019 o 13:37, alf napisał: mam jeszcze jedno pytanie, jak prawidłowo wpisuje się dodatkowe ściezki poszukowań xrefów. Jesli np nie mam w tym zamym katalogu xrefy oraz magazym xrefów w katalogu nadrzędnym o nazwie np "aktulane xr" to jak to zapisać? Takie było moje pytanie - cyt. powyżej Rozumiem, że to tak dziala (ścieżka względna w okienku "scieżka xrefa") i nie mam zastrzezeń, ale wracam do przypadku poszukowania innych sciezek plików tj działania okienka "dodatkowa ścieżka". Rozumiem że do czegoś ona powinna być przydatka, tj wyobrażam sobie jesli ktoś w moim rys zmieni ścieżkę na inną, wtedy śieżka zaamiętana, nie ważne czy względna czy bezwzględna, będzie inna.. okienko drugie w przypadku zgubienia ściezki, powinno służyć do poszukiwania pliku we właściwym wskazanym w tym okienu jako sciezka, miejscu. I o to pytałam, czy w okienku "dodatkowa ścieżka" można wpisać ścieżkę względną i jeśli tak, to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi