alf Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 czy ktoś mi może łopatologicznie wyjaśnić jak działa i czy jaki ma wpływ na przeładowane odnośniki w zw zmienna INDEXCTL ? Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 Z tego co pamiętam, to po zmianie zmiennej INDEXCTL można do pliku zapisać dodatkowe informacje - nazwijmy to indeksami - o obiektach, które są widoczne. Np. mamy plik dwg, w w nim 100 warstw, ale włączonych jest tylko 10, i ten plik jest wstawiony jako XREF. Teraz podczas ładowania rysunku zostaną wczytane obiekty leżące tylko na warstwach, które są włączone. Można także ustawić indeksy do obszaru widocznego np. wczytany zostanie tylko obszar, który jest wewnątrz ramki przycięcia XREFa. Przestawienie tej zmiennej powoduje szybsze wczytywanie, ale znacznie wydłuża zapis i powiększa plik dwg. Wartośi INDEXCTL: 0 - wyłączony - wartość domyślna 1 - zapis indeksu dla warstw 2 - zapis indeksu dla obiektów 3 = 1+2 Dokąd sięgam pamięcią nie spotkałem osoby, która używała tej zmiennej. Cytuj
alf Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2018 czy dobrze rozumiem, jeśli zmienna jest 0 xtref będzie się wolniej wczytywał ale plik główny nie będzie magazynował info o indeksacji, natomiast dla 1,2,3 ("3" chyba nie dostępne w zw), będzie gromadził info w pliku głownym więc wczytywanie będzie szybsze xrefa (i przeładowywanie) ale za to zapisywanie pliku głównego, w tym automatyczne będzie zajmowało więcej czasu a plik będzie puchnął od dodatkowych informacji pochodzących z xrefa? Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2018 Dzień dobry, Zrobiliśmy testy - przy wstawionych w rysunku kilku ok. 10 MB xrefach, zmienna INDEXCTL=1 może dać 10-20% oszczędności (1-2 sek.), przy niektórych operacjach. Cytuj
alf Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2018 tj oszczędność na pracy z podłączanym xferem czy na otwieraniu pliku z xrefami. Zależy mi raczej na oszczędności pracy czyli niech sie podłącza dłuzej ale po podłączeniu niech nie muli. xrefy mam po kilka po ok 50-100MB i część w 3D, może to zaoszczędzi troche nerwów.. Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2018 Dzień dobry, To były wyniki przy tworzeniu arkuszy, czy regenerowaniu widoków w kolejnych rzutniach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi