2P Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2018 Wraz z nadejściem nowych wersji Zwcada otwierają się przed nami nowe możliwości związane z definiowaniem i wykorzystywaniem bloków dynamicznych. Temat jest mi, jeśli chodzi o praktykę, zupełnie obcy, ale czuję w nim ogromny potencjał. Dlatego mam takie pytanie globalne: Czy mechanizm bloków dynamicznych umożliwia dynamicze wpływanie na tekst znajdujący się w bloku (NIE ATRYBUTY, ale tekst). Tzn. np. czy w zależności od kąta wstawienia bloku mogę wpływać na pozycję i obrót tekstu wewnątrz bloku??? Myślę że wielu już domyśla się do czego taka funkcjonalność byłaby absolutnie niezmiernie przydatna.... Kto potrafi odpowiedzieć na moje pytanie? A może ktoś może takie coś zademonstrować, jeśli to jest oczywiście technicznie możliwe.... Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2018 Trudne pytanie :) , jutro zrobimy burzę mózgów. Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2018 Dzień dobry, Czy chodzi Panu o taki mniej więcej efekt: Tutaj akurat z atrybutem, ale z tekstem analogicznie... Blok_dyn_atr.dwg pawmal 1 Cytuj
2P Opublikowano 13 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2018 2 godziny temu, Adam Klaczek napisał: Czy chodzi Panu o taki mniej więcej efekt: Tutaj akurat z atrybutem, ale z tekstem analogicznie... Dziękuję. Mniej więcej (na początek - bo docelowo myślę o czymś bardziej rozbudowanym)) chodzi mi o taki właśnie efekt. Tylko tu jest to atrybut i powyższy efekt osiągnąłem już przy zwykłych blokach, atrybutach i trochę LISPa. A mój problem dotyczy tekstu - może to nie działać. Przy czym do rozwiązania mojego zadania mogę zastosować w blokach dynamicznych atrybuty, a nie tekst. Niestety taki blok jaki Pan pokazał wstawiony w drugi blok (bloki zagnieżdżone) przestaje tak ładnie działać i myślę, że tu już nic się nie wymyśli 😞 Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2018 Dzień dobry, To nie jest blok zagnieżdżony, to prosty blok dynamiczny złożony z 2 polilinii (trójkątów) i atrybutu. Z tekstem działa identycznie. Blok_dyn_txt.dwg Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi