Bloki dynamiczne i teksty

2P
 Share

Recommended Posts

Wraz z nadejściem nowych wersji Zwcada otwierają się przed nami nowe możliwości związane z definiowaniem i wykorzystywaniem bloków dynamicznych.

Temat jest mi, jeśli chodzi o praktykę, zupełnie obcy, ale czuję w nim ogromny potencjał. Dlatego mam takie pytanie globalne:

Czy mechanizm bloków dynamicznych umożliwia dynamicze wpływanie na tekst znajdujący się w bloku (NIE ATRYBUTY, ale tekst). Tzn. np. czy w zależności od kąta wstawienia bloku mogę wpływać na pozycję i obrót tekstu wewnątrz bloku???

Myślę że wielu już domyśla się do czego taka funkcjonalność byłaby absolutnie niezmiernie przydatna....

Kto potrafi odpowiedzieć na moje pytanie? A może ktoś może takie coś zademonstrować, jeśli to jest oczywiście technicznie możliwe.... :) :)

2 godziny temu, Adam Klaczek napisał:

Czy chodzi Panu o taki mniej więcej efekt:

Tutaj akurat z atrybutem, ale z tekstem analogicznie...

Dziękuję.

Mniej więcej (na początek - bo docelowo myślę o czymś bardziej rozbudowanym)) chodzi mi o taki właśnie efekt.
Tylko tu jest to atrybut i powyższy efekt osiągnąłem już przy zwykłych blokach, atrybutach i trochę LISPa. A mój problem dotyczy tekstu - może to nie działać.

Przy czym do rozwiązania mojego zadania mogę zastosować w blokach dynamicznych atrybuty, a nie tekst.

Niestety taki blok jaki Pan pokazał wstawiony w drugi blok (bloki zagnieżdżone) przestaje tak ładnie działać i myślę, że tu już nic się nie wymyśli 😞