Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wersji ZWcad Classic pomiar odcinka krzywoliniowego można było wykonać przy pomocy komendy "area", w wersji 2017 komenda jest nieaktywna. Komenda ta choć generalnie służy do pomiaru powierzchni idealnie nadaje się do pomiaru długości odcinków krzywoliniowych. Obecnie chcąc zmierzyć taki odcinek muszę przeskakiwać pomiędzy 2 wersjami programu, co jest stratą czasu.

Kolejną kwestią jest zaznaczanie obiektów, w Classicu chcąc przenieść kilka obiektów na inną warstwę (lub skopiować) zaznaczałem je po kolei i tak mając zaznaczonych więcej obiektów przenosiłem je na inną warstwę (lub kopiowałem), w wersji 2017 mogę tylko zaznaczać pojedyńcze obiekty/elementy, bo gdy wcisnę na kolejny  to ten pierwszy się odznacza- to znacznie wydłuża pracę.

Opublikowano

Polecenie  arcsum niestety nie na wiele mi się przyda, pracuję głównie przy projektach drogowych, gdzie jednym z elementów występujących w projektach jest oś drogi, która składa się z prostych i łuków. Jednym poleceniem w Classic w szybki sposób mogłem zmierzyć długość takiej osi. 

Opublikowano
Dnia 12.12.2017 o 22:40, kamchem napisał:

W wersji ZWcad Classic pomiar odcinka krzywoliniowego można było wykonać przy pomocy komendy "area", w wersji 2017 komenda jest nieaktywna. Komenda ta choć generalnie służy do pomiaru powierzchni idealnie nadaje się do pomiaru długości odcinków krzywoliniowych. Obecnie chcąc zmierzyć taki odcinek muszę przeskakiwać pomiędzy 2 wersjami programu, co jest stratą czasu.

Kolejną kwestią jest zaznaczanie obiektów, w Classicu chcąc przenieść kilka obiektów na inną warstwę (lub skopiować) zaznaczałem je po kolei i tak mając zaznaczonych więcej obiektów przenosiłem je na inną warstwę (lub kopiowałem), w wersji 2017 mogę tylko zaznaczać pojedyńcze obiekty/elementy, bo gdy wcisnę na kolejny  to ten pierwszy się odznacza- to znacznie wydłuża pracę.

Nawet nie wiedziałem, że w ZwCAD 2018 nie działa polecenie area. Co do pomiaru długości osi drogi może mógłbyś wykorzystać jeden z modułów PI. Dodatkowo wynik masz zapisany w metrach z dokładnością co do milimetra w schowku systemowym.

Opublikowano

Jest jeszcze takie polecenie LINESUM. Wszystkie linie i łuki można zamienić na polilinię przez polecenie EDPLIN (_pedit) i wtedy jednym poleceniem mamy zmierzoną całą oś.

Na marginesie, istnieje polecenie _AREA, a w polskiej wersji POLE.

Opublikowano

O świetne narzędzie w PI.

Tylko jak rozumiem problem pojawia się na łukach. W Classicu za pomocą polecenia area można było zmienić długość łuków.

W ZWCAD+ oraz 2017 i 2018 można zmierzyć długość poleceniem area tylko dla splajnów i polilinii, natomiast łuków już nie.

pomiar-polilinii.gif

Opublikowano
Dnia 12.12.2017 o 22:40, kamchem napisał:

w wersji 2017 mogę tylko zaznaczać pojedyńcze obiekty/elementy, bo gdy wcisnę na kolejny  to ten pierwszy się odznacza- to znacznie wydłuża pracę.

Jeśli elementy zaznaczają się pojedynczo, to wystarczy kliknąć na ikonę "1" na pasku Właściwości lub przestawić zmienną PICKADD na 1.

2017-12-14 10_16_29.png

Opublikowano
5 minut temu, pawmal napisał:

Ale mówimy o poleceniu area a nie _area. Powinny wykonywać tą samą funkcję. Przykładowo, gdy w polskiej wersji wpiszę hatch to nie ma problemu z tym, że muszę wpisać _hatch.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, pawmal napisał:

W polskiej wersji obsługiwane są polskie polecenia, natomiast polecenia angielskie są obsługiwane z podkreśleniem dlatego _area z podkreśleniem. Proszę sprawdzić np. LINIA (_LINE).

Nie zaprzeczam. Wpisując hatch wersja PL nie obsługuje tego polecenia. Wpisując area wersja PL obsługuje to polecenie poprzez wyświeltlenie area=0.000. Jednak nie miałem racji pisząc wcześniej że ZwCAD 2018 nie obsługuje polecenia area. Obsługuje i to w obu wersjach zarówno PL jak i angielskiej :biggrin:

Edytowane przez Parikon
Opublikowano

Napiszę to trochę jaśniej, aby nie odpowiadać na priv :)

W programie w wersji angielskiej jest polecenie area, które mierzy powierzchnie, oraz zmienna area, która przechowuje wynik ostatniego pomiaru powierzchni.Jeśli wpiszemy area to wywołamy polecenie do pomiaru.

W wersji PL nie występuje polecenie area (występuje pole lub _area), tak więc po wpisaniu słowa area program wyświetla wartość zmiennej, która przechowuje wynik ostatniego pomiaru powierzchni.