alf Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Mam pytanie, czy zwc tak już ma, że Polilinia o zadanej szerokości wyświetla ostre wierzchołki tylko dla linii continuos a dla linii przerywanych typu center , dashed wierzchołki są rysowane na "styk"? w zw2012 też tak jest tak sobie to wygląda jak pl ma znaczną szerokość.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zrobiliśmy kilka testów ale chyba tak już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Też to potwierdzam w 2018 Teraz próba obejścia...jesli to ma służyć poprawie estetyki wydruku takiej polilinii najlepiej mi to wychodzi z "wymuszonym" zaokraglonym fazowaniem = 0,5* grubosć polilinii generalnie <0,1> pl-test.dwg kruszynski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 to chyba nie problem "poprawić" zw.. bo czym się różni zaokraglenie z promieniem 0,1 i 0? Dla mnie to błąd lub przynajmniej niedopatrzenie (nikt się nie dopatrzył..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zmienić można tylko, że uzyskamy efekt odmienny niż w Autocadzie (teraz jest identycznie). A nie wiem czy rozbieżności w wyświetlaniu rysunków byłoby wskazane, tym bardziej że mogłoby to być uznane za błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jakaś "zmienna systemowa" mogłaby to "podrasować" 0/1 0 - styl jak AUTOCAD 1 - styl z "zaokrągleniem" ustawianym przez uzytkownika ...domyślnie np. 0,5*"WIDTH of PL mamy wtedy "nowy patent" dla ZWSOFT ....nie zawsze trendy i patenty rozwojowe musi kreować AUTODESK ..... domyślnie było by 0 ...jak AUTOCAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 No dobrze, ale jeśli linia jest przerywana to w środku znajdują się całe fragmenty, natomiast na końcu znajdują się krótsze elementy ale na obu końcach mają one jednakową długość. Zastanawiam się, jak miałby wyglądać taki narożnik? Tutaj szkielet a tu pełna Polilinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) W mikrostacji bentleya tak się to robi, przy czym w MS nie ustawić przechodzenia przez narożniki, tak jak to się robi w zw dla zwykłej polilinii. W MS tylko ustawia się wyśrodkowanie, lub przesuniecie "fazy" pollinia o danej grubości w ms zachowuje się więc jak multilinia - nie są to odrębne zlepione segmenty tylko zachowuje się ciągłość przy przejściu przez narożniki Edytowane 13 Grudnia 2017 przez alf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Proszę zmienić generowanie polilinii jak w załączniku i sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 nie rozumiem powyższego postu, przecież zwracałam uwagę, że chodzi o pl o zadanej szerokości. Czy linia nie continues jest "enabled" czy "disabled" wyświetla się tak samo na narożniku.. Pan na na zrzucie pokazał linię o szer "0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, że w ZWCAD dla polilinii (nieciągłej) jest opcja, która umożliwia włączenie ciągłości przy przejściu przez narożniki- bez dzielenia na segmenty w każdym narożniku. Nie skupiałem się na szerokości, bo to zostało wyżej wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 doraźnie to zadziała i tylko w niektórych miejscach (pl trzeba ciąć na mniejsze odcinki a do tego narożniki tak sobie wyglądają). Lepszym rozwiązaniem kosmetycznym, jest zaokrąglanie narożników z promieniem 0,5xszer linii. Raczej czekam na rozwiązanie programowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Następny test .....zmienna 1 ...(0 po staremu jak w Autocad) fazowanie = 0,5grubości polilinii pl-test1.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi