polilinia+szerokość - wyświetlanie wierzchołków

alf

Recommended Posts

Mam pytanie, czy zwc tak już ma, że Polilinia o zadanej szerokości wyświetla ostre wierzchołki tylko dla linii continuos a dla linii przerywanych typu center , dashed wierzchołki są rysowane na "styk"?

w zw2012 też tak jest

tak sobie to wygląda jak pl ma znaczną szerokość.. 

image.png.aa4af86a58d09678709bb5c886eb320b.png

Jakaś "zmienna systemowa" mogłaby to "podrasować" 0/1    0 - styl jak AUTOCAD   1 - styl z "zaokrągleniem" ustawianym przez uzytkownika ...domyślnie np. 0,5*"WIDTH of PL
mamy wtedy "nowy patent" dla ZWSOFT ....nie zawsze trendy i patenty rozwojowe musi kreować AUTODESK :) ..... domyślnie było by 0 ...jak AUTOCAD

• 2 weeks later...

W mikrostacji bentleya tak się to robi, przy czym w MS nie ustawić przechodzenia przez narożniki, tak jak to się robi w zw dla zwykłej polilinii. W MS tylko ustawia się wyśrodkowanie, lub przesuniecie "fazy"

pollinia o danej grubości w ms zachowuje się więc jak multilinia - nie są to odrębne zlepione segmenty tylko zachowuje się ciągłość przy przejściu przez narożniki

PLINIA.thumb.gif.37d4f7fcbdc9403a954b9a1865823ae1.gif

Edited by alf

Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, że w ZWCAD dla polilinii (nieciągłej) jest opcja, która umożliwia włączenie ciągłości przy przejściu przez narożniki- bez dzielenia na segmenty w każdym narożniku. Nie skupiałem się na szerokości, bo to zostało wyżej wyjaśnione.

doraźnie to zadziała i tylko w niektórych miejscach (pl trzeba ciąć na mniejsze odcinki a do tego narożniki tak sobie wyglądają). Lepszym rozwiązaniem kosmetycznym, jest zaokrąglanie narożników z promieniem 0,5xszer linii. Raczej czekam na rozwiązanie programowe..