Alojz Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 Czy przy użyciu polecenia MKLTYPE możliwe jest stworzenie stylu linii z tekstem tak, aby tekst znajdował się zawsze powyżej linii, tj. zgodnie z zasadami rysunku technicznego? Na poniższym prostokącie widać, że tylko na dolnym boku jest poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 Witam Mam przykład w załączniku z linią, gdzie napis zawsze podąża za linią zgodnie z kierunkiem rysowania. Myślę, że wystarczy delikatnie zmodyfikować tę definicję i będzie OK. Pozdrawiam 63.lin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 A tu już linia zmodyfikowana tak, aby napis wyświetlał się nad linią i podążał za kierunkiem rysowania. 63_mod.lin Alojz, dmatusz3 and Adam Klaczek 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alojz Posted June 28, 2017 Author Report Share Posted June 28, 2017 @pawmal Czy może Pan wyjaśnić w jaki sposób zmodyfikował Pan styl swojej linii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 Usunąłem odstępy występujące z minusem i wpisałem wartość dodatnią przy Y. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alojz Posted June 28, 2017 Author Report Share Posted June 28, 2017 Czyli edytując tekstowo plik .lin ? Nie ma możliwości kontrolowania tych parametrów w ZWCADzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 kiedyś znalazłam aplikację do tworzenia kodów własnych stylów linii, nie pamiętam gdzie ją mam i jak się nazywa, bo sprawa dotyczyła pojedynczego wygenerowania stylu linii. Przeszukując net ne znalazłam nic ciekawego, oprócz tej właśnie. Tyle mogę powiedzieć że taka aplikacja była by pomocna by nie modyfikować tego ma piechotę.. jak znajdę tę aplikację w moim magazynie dam znać, choć pamiętam że nie była ona doskonała, tj nie nadawała się do generowania każdego stylu jaki się wymyśli.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 Godzinę temu, Alojz napisał: Czyli edytując tekstowo plik .lin ? Nie ma możliwości kontrolowania tych parametrów w ZWCADzie? Tak, edycję pliku lin wykonałem w notatniku. Do ZWCAD wczytuje się gotową linię. Na marginesie, po utworzeniu stylu linii za pomocą polecenia MKLTYPE wystarczy usunąć parametr A=0.000, aby opis podążał za linią. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts