alf Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Szukam lispa działającego w zw podobnie jak lisp numeracja.fas Szukam, bo moim zdaniem automatyczne numerowanie fundowane w expresie nie działa jak należy, a zanim to poprawią morze czasu upłynie. Chodzi mi o zwykłe przenumerowanie dowolnego tekstu z prefixem lub sufixem (krok 1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Witam, niestety nie wiemy jak działa numeracja.fas. Jeśli wiedzielibyśmy jak działa, to postaralibyśmy się napisać coś własnego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 29 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 ten lisp był pisany pod acada (autor Dariusz Piros), można go znaleźć np. na str www.cad.pl, Działa prosto, uruchamia się lispa - wyskakuje się okienko z opcjami do ustawienia: od jakiego numeru ma się zacząć numerowanie (np od 15), określeniem prefixu (np ciąg znaków abcd). Potem wybiera się obiekty, tj wcześniej wstawione teksty, np "x", klika je kolejno, lub zaznacza fensem (wtedy o kolejności numeracji decyduje "fens" (fence, skrót "f")), no i program zwraca poprawione wszystkie "x" na abcd15, abcd16, etc.. Można by rozwiąć go o funkcję suffix, (stała w postaci ciągu znaków za numeracją), lub dodatkowo krok, np nie 1 tylko 2 lub 10. Póki co ja używam prostej numeracji opisanej na początku Mam nadzieję ze jest to jasne co napisałam. Oczywiście nie chodzi to i sposób działania tylko skutek, aczkolwiek sposób ze wzgl. na prostotę jest jak najbardziej ok. podany w expresie ułatwiacz, niestety nie działa jak należy tzn, np gubi w sposób losowy kolejność numerowanych textów oraz niepotrzebnie wstawia spację między tekstem a kolejną liczbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Witam, dziękuje za opis. Myślę, że uda się przygotować odpowiedni skrypt. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Witam,dziękuje za opis. Myślę, że uda się przygotować odpowiedni skrypt. Pozdrawiam Upominam się powtórnie, o to co powyżej. Czy udało się coś napisać? I jeszcze drugi przydatny lisp, niestety autocadowy, w ZW nei chodzi, a nie znalazłam podobnego na ZW: liczlin działa w ten sposób że po zaznaczeniu grupy linii zwraca ilość i sumaryczną długość linii. W wersji autocadowej, był nieco bardziej skomplikowany (możliwość wyboru warstw), ale moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie. Czy da się coś takiego napisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 W załączniku plik zawierający zdefiniowaną funkcję podającą sumę długości wskazanych elementów. Po wczytaniu pliku, funkcję uruchamia się poleceniem Sumlen SumLen.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 cudnie! :smile: działa nawet lepiej! Coś udało się z numeracją zdziałać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Witam Właśnie pracuję nad funkcją zmiany tekstu i pojawiło się pytanie: zakładam że mam tekst "ABC" po zmianie ma być "PrefixABCSuffix" gdzie prefix i suffix ustawiam w okienku A proszę powiedzieć jak może wyglądać ta część okienka, odpowiedzialna za autonumerację. Czy może pani zrobić zrzut ekranu z okienka gdzie jest to dobrze rozwiazanie? a może mogłaby Pani narysować coś takiego na kartce i wstawić skan? Problem jest taki, że różni użytkownicy będą chcieli ustawiać autonumerację w różnych miejscach: NumerPrefixABCSuffix PrefixNumerABCSuffix PrefixABCNumerSuffix PrefixABCSuffixNumer Pytanie jest jak decydować w prostym okienku gdzie ten numer ma się ukazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Czy chodzi o to? Podciąg Po zmianie : Poz. Podciąg P-01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 doszedł załącznik pocztą? to przykładowy acadowy lisp, działa prosto, zrzut z ekranu w załączeniu. Jeśłi by go uzupełnić o suffix, to by było bosko czyli działa to tak: Wstawiamy literki dowolne w miejscach które chcemy.. tu wstawiłam po prostu "A" po uruchomieniu "numeracja" lisp mi zmienia opis "A" na xyz1, xyz2, etc.. bo zadałam numerację od 1 (można od 10, wtedy będzie xyz10, xyz11, xyz12 etc) oraz prefix "xyz". Natomiast gdyby uzupełnić ten list o suffix, np. klm, to zadając numerację od 1, można by uzyskać trzy przypadki (wydaje mnie się że wystarczające): xyz1klm pref+suff 1klm tylko suff, pref pusta xyz1 tylko pref, suff pusta I jeszcze jedna użyteczna rzecz. Po uruchomieniu kolejny raz procedury numeracja, lisp pamięta ostatni użyty numer i niejako numeruje dalej, widać to na obrazku, przerwałam numerację na 3, a lisp po ponownym uruchomieniu chciał dalej numerować - 4.. można oczywiście w okienku zmienić ten numer na inny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Czy chodzi o to?Podciąg Po zmianie : Poz. Podciąg P-01 w tym wypadku prefixem byłby ciąg znaków "Poz. Podciąg P-0" gdyby się chciało inaczej, np "Poz. P-01 Podciąg" pref to "P-0" a suff " Podciąg", uwzględniając oczywiście spacje przed Podciąg.. "Poz. P-01 Podciąg" "Poz. P-02 Podciąg" "Poz. P-03 Podciąg".. "Poz. P-09 Podciąg" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Poczta doszła. Dziękuję. W przedstawionym załączniku są teksty, które nadpisują dotychczas istniejący tekst. Chciałbym, żeby w nasza wersja uwzględniała dopisywanie do istniejącego tekstu. Nadpisywanie byłoby opcją. A uwzględniając utrzymanie starego tekstu. Mamy cztery pozycje (tekst/numer/prefix/suffix), gdzie główną byłby tekst wejściowy a nie numer (w przeciwieństwie do przedstawionej funkcji). Stąd wątpliwość z położeniem numeru. Ale mam już pomysł na rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 ok, może być z wodotryskiem.. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Mysłałem o takim wariancie jednak dla przykładu j.w. słowo Podciąg Prefix ("Poz. ") tekst podstawowy ("Podciąg") ("Belka") itp. suffix (" P-") ("B-") numer("1") ("2") itd. (prefix/tekst/suffix/numer) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 A dla mnie bardziej naturalne jest Prefx + (Numer / Tekst) + Suffix Stąd pomysł na to, żeby każdy mógł sobie ustawić według własnych potrzeb. Ale nie jestem pewien jak zrobić ładne i funkcjonalne okienko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 J.w. tez ok. liczy sie skutek , nie musi byc piękne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Mysłałem o takim wariancie jednak dla przykładu j.w. słowo PodciągPrefix ("Poz. ") tekst podstawowy ("Podciąg") ("Belka") itp. suffix (" P-") ("B-") numer("1") ("2") itd. (prefix/tekst/suffix/numer) wydaje mnie się, że dla przykładu powyżej to samo uzyskamy poprzez prefix+number, przy czym pref to "Poz. Podciąg P-", co jest dużo mniej skomplikowane (tekst tzw podstawowy nie ma znaczenia, bo wpisujemy całość w prefixie, a "tekstem podstawowym" może być całkowicie dowolny ciąg znaków, który w momencie numeracji zamienia się na ciąg znaków: pref+num+suff), numerujemy od 1-n lub od a-z a dlatego piszę ze o dowolnym ciagu znaków, bo zazwyczaj wstawiam taki ciąg znaków (np X000), zeby było widać ich układ na rysunku (np, czy nie nachodzą na inne napisy czy kreski) i oczywiście wstawiam go z właściwą "justacją". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 J.w. tez ok. liczy sie skutek , nie musi byc piękne :) jak nie.. ? może chociaż jakiś ładny wzorek na ramce? :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Autonumeracja gotowa: Zapraszamy do zapoznania się z funckją Można pobrać ją z adresu: http://www.drivehq.com/file/df.aspx/shareID6784279/fileID487466105/Zmien tekst.zip W przypadku niejasności proszę zapoznać się z zamieszczoną poniżej instrukcją.Autonumeracja.zip Instrukcja ZmienTEKST.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 gratulejszyn! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Potwierdzam, że w wersji ang. 2009i pro działa. Bardzo przydatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Mam takie pytanko. Czy dałoby sie stworzyc taki skrypt który wstawiałby prostopadłe kreseczki na zaznaczonych elementach w określonej odległości od końców i o określonej długości. Powinno to działać mniej więcej tak: - po rozpoczęciu polecenia skrypt prosi o zaznaczenie linii. - wybieramy sobie odpowiednie linie - na wszystkich wybranych liniach skrypt dorysowuje na obu końcach linii małe prostopadłe odcinki o parametrach: długość małej kreseczki 12, odległość od końców 14,142, warstwa taka sama jak wybrana główna linia (w przykładzie jest to IS_KS ale mogą być wybrane inne), grubość 0,15, kolor taki jak warstwa linii głównej. Czy napisanie takiego skryptu jest bardzo skomplikowane? Załączam plik w którym narysowałem co chciałbym osiągnąć. kreseczki do KS.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Jeszcze jedna uwaga - jeżeli główna kreska jest krótsza niż 28,284 to wstawiamy tylko jedna prostopadłą kreseczkę po środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Myślę, że napisanie czegoś takiego nie będzie skomplikowane. W przyszłym tygodniu powinno się udać to napisać. Kiedy będzie gotowe, zamieszczę to na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 No i gotowe. Zapraszam do pobrania, testowania i używania. funkcję należy wczytać (appload) Funkcję uruchamiamy przez polecenie ks kreseczki.zel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi