Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem uczniem gimnazjum, chciałbym się uczyć programowania w programie CAD. 

Mój tata pracuje w ZWCAD i chciałbym tam jakieś programy napisać. Znam trochę C++ i Pascala. Zastanawiam się nad LISP-em czy .net. Czy coś możecie doradzić?

Opublikowano

C# daje perspektywę nie tylko w środowisku CAD, więc warto się go uczyć. LISP w wydaniu AutoLISP lub VisualLISP ogranicza się do platform CAD i to zapewne tylko związanych z plikami dwg czyli ZwCAD, AutoCAD etc. Są systemy CAD, które nie wiedzą co to jest LISP. Jest sporo materiałów w sieci na temat programowania w AutoLISP'ie. Jest się z czego uczyć. Z C# pod CAD zdecydowanie mniej natomiast o samym C# jest sporo. Wg mnie warto zainwestować w C# (sam się z nim zmagam mimo że LISP'a już co nieco liznąłem) i nie będzie to łatwa droga. Ponadto już całkiem prozaicznie dla C# masz bardzo przyjazne VisualStudio z debuggerami, kolorowaniem i sprawdzaniem składni, kontrolą typów etc. Dla LISP'a pod ZwCAD'a pozostaje ci jakiś zaawansowany notatnik typu notepad++ bez debuggera. Jest jeszcze VBA ale to osobna sprawa i nie o to pytałeś więc pomijam.

Opublikowano

To wszystko zależy z czym wiążesz przyszłość. Jeżeli masz ambicje być programistą i chcesz pisać aplikacje (nieważne czy pod CAD czy więcej), oczywiście idź w .NET + C#. Przy okazji możesz "dotknąć" też AutoLISP-a (czy VL), nie zaszkodzi, a może pomóc (inne spojrzenie).
Jeśli zaś, będąc inżynierem (mechanikiem/elektrykiem/budowlańcem/etc.), i pracując w programach autocadopodobnych (czy w nim samym) chcesz tylko, (dużo dużo) więcej z niego "wycisnąć" (do tego małym kosztem) ucz się AutoLISP-a. Poszerzy twoje horyzonty dotyczące budowy i struktury rysunku (modelu), samej aplikacji. Taka wiedza może naprawdę poważnie zwiększyć codzienną wydajność, uprościć i ułatwić pracę, zmniejszyć ilość błędów, zautomatyzować wiele czynności. O swego rodzaju "frajdzie" nie wspomnę :)

Opublikowano

Programuję hobbystycznie od 1,5 roku. Najpierw przerobiłem    Praktyczny kurs Autolispu

Po czym stwierdziłem, że zbyt dużo trzeba się napracować aby uzyskać odpowiednie efekty.

Potem zacząłem się interesować C# . W sieci znajdziesz tysiące kursów do C#.

Ostatecznie postawiłem na C# i Visual Studio Community 2015.

O ile się nie mylę licencja Microsoftu zezwala nawet na sprzedaż komercyjną własnych programów o ile spełnia się odpowiednie warunki - nie przekraczanie ilości stanowisk, osób pracujących nad projektem i określonych zysków.

Co prawda ZWSoft nie ma jeszcze własnej dokumentacji NET albo jej jeszcze nie odkryłem, ale możesz z powodzeniem wykorzystywać przewodniki takie jak ten net

Opublikowano

W VBA najszybciej napiszesz i uruchomisz kod. Jest on na pewno czytelniejszy od Lispa. Dużo pomaga w nauce zintegrowane środowisk programowania z debuggerem i podglądem zmiennych  wejście w ZwCAD:  ( Tools > Macro [New]   a nastepnie [VBA Editor] ) 

Lisp w ZwCAD chyba nie ma nawet debuggera. Lisp był historycznie pierwszym językiem programowania wbudowanym w Autocady,  uzywa go częśc raczej starszych nakładek. To język niszowy. Dodając ciekawostkę, że Lisp posługuje się w wyrażeniami w notacji RPN (co to jest wiedzą tylko dinozaury IT ;-) są podstawy do twierdzenia że inwestycja w nauke raczej słabo uwarunkowana.

C# raczej dla średnio i mocno zaawansowanych ( a napewno tych z praktyką ). Trzeba umieć opanowac szereg elementów osobnego środowiska MS Visual Studio. C# wymaga obeznania z Zwcad SDK ew.  Autocad SDK ( setki funkcji API  i struktur  które trzeba wiedzieć jak inicjować)  .

Jeśli ci się spodoba VBA to możesz kontynuować rozwój korzystając z kompilowanych (exe) aplikacji VBA w technologi COM i ActiveX  w C ,C++ , Delphi .

J.

Opublikowano

Mam "pod ręką" podobnego młodego gimnazjalistę (zauroczony "cyfrową" czasoprzestrzenią). W tym roku zapisał (sam chciał, sam się zapisał, sam jeździł na drugi koniec miasta) na naukę C++. Z perspektywy połowy roku wydaje mi się to dobry krok, choć uważam, że C++ jest raczej z tych trudnych języków. Ale uczy jednego: analizy problemu, myślenia algorytmicznego i szukania drogi optymalizacji (to chyba najtrudniejsze). W związku z upadkiem współczesnej edukacji, takie zajęcia wydają mi się być doskonałym uzupełnieniem dla rozwoju na poziomie gimnazjum i wyżej.