Elektron Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Witam Testuje od pewnego czasu ZWCADA i mam takie pytanko.. - czy kazda czcionka shx uzywana w innych programach bedzie poprawnie wyswietlana i drukowana w ZWCAD.. mam problem z czcionka plfontwi.shx- jest czesto uzywana na mapach projektowych , w ACAD wszystko jest ok.. natomiast ZWCAD jej zupelnie nie uzywa,pomimo umieszczenia pliku plfontwi.shx w katalogu Fonts Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Czy mógłby Pan wysłać nam tą czcionkę? Powinno wystarczyć skopiowanie czcionki do katalogu Fonts, ale jeśli nie działa, postaramy się sprawdzić przyczynę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektron Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Witam Plik z czcionka w zalaczniku Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 A gdzie ten załącznik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektron Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 a tak.. zalcznik niestety sie nie zalaczy, pliki shx chyba sie nie zalaczaja na tym forum.. ale moze tak sie uda.. Pozdrawiam plfontwi.rar Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Już mam czcionke. Jak w ZWCADzie stworzyłem sobie text i do to jego stylu tekstu wpisałem tą czcionkę, to zadziałało. A czy Pan tą czcionkę kopiuje do katalogu Fonts ZWCADa? czy Windowsa? powinno być do ZWCADa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektron Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Witam Oczywiscie ze wstawiam go do katalogu Fonts w ZWCAD, w zalaczniku zrzut ekranu z roznymi czcionkami, dla mnie 2 i ostatnia linijka to taka sama czcionka, oczywiscie pomijajac fakt braku polskich znakow.. Moze ma znaczenie ze jest to wersja testowa programu Sprawdzilem to tez w wersji testowej Bricscada V9 - dziala bez zarzutu, podobnie jak w ACAD, sa polskie znaki i oczywiscie wyglad tej czcionki jest inny Sam niewiem co o tym myslec..:) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
miloo1981 Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 Witam Podepnę się do tematu,gdyż też mam kłopot z czcionkami w ZW ,gdy otwieram rysunki utworzone w AUTOcad i mam w nich czcionki z polskimi znakami Zw cad wyświetla mi jedynie ??? w miejscu polskich znaków.Kopiowałem czcionki z Autocada do Zw i niestety nie pomogło. Drugi problem to taki że ZW rozwala teksty wielowierszowe utworzone w Autocadzie ,na screenach poniżej widać jak to wygląda - AUTOCAD -ZWCAD Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 WitamPodepnę się do tematu,gdyż też mam kłopot z czcionkami w ZW ,gdy otwieram rysunki utworzone w AUTOcad i mam w nich czcionki z polskimi znakami Zw cad wyświetla mi jedynie ??? w miejscu polskich znaków. [...] Temat już był poruszany http://forum.projektuje.net/problem-z-czcionkami-vt4.htm Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludwik Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Witam! Testuję obecnie ZWCAD-a 2008i standard. W związku z tym mam pytanie. Czy można zmieniać współczynnik szerokości czcionki ta jak w AutoCAD-zie. Pytam bo gdy wczytam rysunki z AutoCAD-a do ZWCAD-a, to teksty w ramkach są przesunięte w prawo i wychodzą poza ramkę. Muszę nadmienić że AutoCAD-zie wpisywałem teksty z różnym współczynnikiem szerokości czcionki. Tak żeby mieściły się w ramkach. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 Witam!Testuję obecnie ZWCAD-a 2008i standard. W związku z tym mam pytanie. Czy można zmieniać współczynnik szerokości czcionki ta jak w AutoCAD-zie. Pytam bo gdy wczytam rysunki z AutoCAD-a do ZWCAD-a, to teksty w ramkach są przesunięte w prawo i wychodzą poza ramkę. Muszę nadmienić że AutoCAD-zie wpisywałem teksty z różnym współczynnikiem szerokości czcionki. Tak żeby mieściły się w ramkach. Proszę o pomoc i pozdrawiam. w v 2009i ten problem nie występuje. w texstyle ustawia sie wpsółcz dla danego stylu czcionki jak w autodesku. Najlepiej w przypadku konieczności zmieszzcenia tekstu mono w tabelce używać justyfikacji "fit" (nie wiem jak to brzmi w polskiej wersji, być może wpasuj, dopasuj albo podobnie), wtedy po przeedytowaniu tekstu samo dopasowuje się do danej szerokości, nie trzeba zmieniać współczynnika szerokości liter. Pozdrawiam :smile: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludwik Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 Dziękuję za pomoc. Rzeczywiście w wersji 2009 nie ma tego problemu. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam Ludwik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts