Alojz Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam, na załączonym rysunku przedstawiono model rurki o średnicy 10 mm oraz jej rzut boczny, wykonany przy pomocy polecenia SOLPROF. Jednak po zwymiarowaniu średnicy na rzucie wynik to 9,85 mm. Co może być przyczyną tego? Rysunek wykonano w ZWCAD 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Czy może Pan podesłać ten rysunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Problem pojawia się niezależnie od pliku/rysunku - dla różnych brył obrotowych, kół zębatych, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Na wersji z ZWCAD ARCHITECTURE 2014 opartym na ZWCAD 2014+ SP1 wyszło mi idealnie polecenie SOLPROF. P.S. Tez prosiłbym o taki plik DWG Hipoteza: nie dokładnie ustawiona dokładność generowania obiektów okrągłych i brak regeneracji przed wykonaniem polecenia SOLPROF. dowód: widok płaski 2D widok aksonometryczny 2D widok aksonometryczny 3D z cieniowaniem Gouarada DWG: test.dwg p.s. z bryłami solidowymi ACIS mam doczynienia od 1998r. i pierwszy raz widzę, że z tym mógłby być "problem", bo to praktycznie nie jest możliwe. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Hipoteza: nie dokładnie ustawiona dokładność generowania obiektów okrągłych i brak regeneracji przed wykonaniem polecenia SOLPROF. O jakie ustawienie dokładności chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Używam generalnie w ZWCAD ARCHITECTURE do gładszego pokazywania łuków takiego ustawienia: w przypadku zwykłych programów CAD gładkością łuków odpowiadają te ustawienia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Te ustawienia nie mają niestety wpływu na wynik działania polecenia. Przetestowałem solprof także w programie Proge CAD. Pojawia się ten sam "błąd". Być może przyczyną tego są jakieś "niewłaściwe" ustawienia systemowe/biblioteka, z których obydwa CADy korzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Proszę sprawdzić jak wersja 2014 się u Pana zachowuje. Oto link http://jakicad.pl/pl/najnowszy/2013/pl/ZWCAD%2B_2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) to od wersji wcale nie zależy ..od wersji intellicadowej 2008 do obecnej 2014+ SP1a solprof był prawidłowo generowany, to musi byc inna przyczyna ale jaka to nie wiem. We wszystkich wersjach solprof mi robił zrzutki płaskie brył solidowych bez żadnych "bugów". Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Testowałem polecenie solprof także w wersji 2014 i rezultaty rzutowania są takie same jak w wersji 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Witam Proszę spróbować przekopiować obiekt do nowego pustego rysunku i wykonać polecnie solprof. Proszę sprawdzić czy widok rzutni jest ustawiony na płaszczyznę XY (Widok->Widoki 3D->Góra). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam Proszę spróbować przekopiować obiekt do nowego pustego rysunku i wykonać polecnie solprof. Proszę sprawdzić czy widok rzutni jest ustawiony na płaszczyznę XY (Widok->Widoki 3D->Góra). Pozdrawiam Problem z solprof pojawia się zarówno przy nowych rysunkach, jak i modelach stworzonych wcześniej. Także przy zmianie widoków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Jeszcze raz....uzywasz ZWCAD PRO 2012 ten na silniku Intellicada, tak? podtrzymuje dalej, ze solprof w wersji 2012 działa jak należy. SOLPROF1.dwg Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jeszcze raz....uzywasz ZWCAD PRO 2012 ten na silniku Intellicada, tak? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Prosze pobrac w/w plik i sprawdzić u siebie i wykonac prosze ponownie polecenie SOLPROF. Prosze zobaczyc , ze kazde zoomowanie wymaga regeneracji obrazu dla polepszenia jakosci wyswietlenie obiektu. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Pierwsze dwa, trzy rzutowania dały wynik średnicy rurki 10. Następnie skopiowałem do rysunku rurkę z pierwszego pliku (test.dwg) oraz narysowałem walec o śr. 26 mm. Wynik rzutowania (trzech brył jednocześnie) na załączonym rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ja tak z innej strony się zapytam. Czy potrzebujesz mieć dokładny kontur (czyli kreski dokładni oddalone od siebie), czy potrzebujesz, aby wymiar po wstawieniu był np. 10 zamiast 9.97.? Bo pewne zaokrąglenie można uzyskać manewrując ustawieniami stylu wymiarowania. Nie jest to może zbyt piękne rozwiązanie, ale efektywne. Stosuję je np. jak mam podkład od kogoś innego z wymiarami do kilku miejsc po przecinku. Mnie często wystarczają odległości zaokrąglone np. odległość od słupa, jak wykonuję lokalizację urządzenia na hali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 to nie o to chodziło ... "rzekomy" problem wynika chyba z uproszczonej regeneracji kola w wielokąt foremny, w zależności od regeneracji wielokąt podąża za kształtem kołowym. To z ustawianiem stylu wymiarowego z okreslonym zaokrągleniem wyświetlania nie ma nic wspólnego tutaj. Rurka musi byc tez wrysowana ze srednicą dokładną (najlepiej z klawiatury) a nie rysowana np. wskaźnikiem myszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 [...] To z ustawianiem stylu wymiarowego z okreslonym zaokrągleniem wyświetlania nie ma nic wspólnego tutaj. [...] Tak, to nie leczy przyczyn, ale może pomóc skorygować wynik końcowy. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alojz Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Czy potrzebujesz mieć dokładny kontur (czyli kreski dokładni oddalone od siebie), czy potrzebujesz, aby wymiar po wstawieniu był np. 10 zamiast 9.97.? Bo pewne zaokrąglenie można uzyskać manewrując ustawieniami stylu wymiarowania. Tak, ta dokładność jest potrzebna. Gdyby ten błąd pojawiał się na czwartym, piątym miejscu po przecinku, wtedy ustawienie dokładności w stylu wymiarowania byłoby jakimś rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam Proszę o sprawdzenie jednostek (zaokrągleń) w poleceniu units. Po wykonaniu polecenia solprof, proszę sprawdzić dodatkowo odległości przez polecenie dist. Proszę jeszcze sprawdzić czy w stylu wymiarowania nie ma jakiś zaokrągleń. Myślę, że umieszczenie rysunku po wykonaniu polecenia solprof byłoby bradzo pomocne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi