Recommended Posts

Posted

Witam, czy istnieje jakiś skrypt do pobierania cech (właściwości) z obiektu na rysunku. A mianowicie, na rysunku mam linię o ustalonych właściwościach (szerokość, rodzaj, kolor, warstwa) i po wskazaniu tej linii, aby ustawiły się te właściwości . 

Posted

Znam _addselected_ ale jest to jednorazowe narzędzie, a mi chodzi o ta oby po wskazaniu obiektu pobrać jego właściwości i nie powtarzać addselected za każdym razem 

Posted

Ja jak zwykle polecam korzystanie z CADPL-Pack'a (https://kojacek.wordpress.com/2015/11/04/cadpl-pack/) - i z tamtąd funkcję: cd:ACX_GetProp. Przykładowe wywołanie:

(cd:ACX_GetProp (entlast) '("LineType" "Color" "Layer" "Bla-bla"))

Funkcja zwraca listę par kropkowych z dowolnymi własciwościami. Funkcja jest przyjazna, bo dla właściwości, których obiekt nie ma (lub błędnych nazw właściwości (przykładowe "Bla-bla")) nadal działa. Zwróci dla powyższego wywołania: 

(("LineType" . "ByLayer") ("Color" . 3) ("Layer" . "0") ("Bla" . :vlax-null))

Pozwala to zastosować na przykład jedną taką samą listę pobierania właściwości dla wielu obiektów.