ZWCAD+ lista blędów

rogalxxx

Rekomendowane odpowiedzi

co do szybkości działania nadal mam podobne obserwacje jak poprzednik. Szybkość i skokowe przesuwanie występuje w dużych plikach, więc poprawa szybkości mam wrazenie dotyczy tylko działania komend lispowych (duże lispy). Odświeżenie jednorazowe dużej ilości elementów się kisi.. (też dysponuję sprzętem nie byle jakim)

Mam też wrażenie, że wiele z poprawek, usprawnień czy nowych komend, wprowadzonych na etapie zwcada 2010-2012 po prostu programistom umknęło..

Ogólnie: 2012+ robi na pierwszy rzut oka dobre wrazenie. Jak porównać ogólne działanie 2012 i 2012+, ja wolę na razie pozostac przy 2012 (za dużo jeszcze "dziur"), natomiast rozumiem, że dla zaczynających pracę w cadzie 2012+ opanowanie i wykorzystywanie menu w wersji "ribbon" będzie dużo łatwiejsze i szybsze

• 2 miesiące temu...

Witam,

natrafiłem ostatnio na kilka błędów.

1. Dublowanie się warstw. Nie powinno być sytuacji w której w jednym pliku występują dwie warstwy o tych samych nazwach (mimo różnych właściwości). /W przesłanym pliku np warstwa '2'.

2. Podczas edycji bloku "In place" program nie blokue w pełni elementów z poza bloku. Taka sytuacje ma miejsce w przypadku użycia funkcji 'Match Propierties'.

3. Gdy już wystąpi błąd opisany powyżej (2.) i wychodzi się z edycji bloku poprzez "Discard Reference Edits..." program nie cofa błędnie wykonanych zmian, lecz pozostawia elementy zmienione.

4. Czasem napotykam na bloki, których nie potrafię rozbić ani edytować w żaden sposób (kiedy AC sobie z nimi normalnie radzi)

5. Od czasu do czasu przy wybraniu funkcji "Continue Dimension" program się ode razu wysypuje (na rożnych plikach)

Do problemów problemów 1-3 załączam poniżej link do pliku. Do punktu 4 i 5 na chwile obecną nie mam pliku.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/101885811/warstwy_x2_oraz_edycja_bloku.dwg

Mam problem w zwcad + 2012 - nie łapie mi odnośników typu równoległość - w starej wersji wystarczyło najechać na punkt na lini i jak rysowałam obok linie gdy załapało np równoległość pokazywała się przerywana linia i znaczek odpowiedni, teraz nie mogę tego zrobić - czy coś robię nie tak?

a drugi problem to nie mogę ustawić na stałe drukarki - wydrukuję 1 stronę i ustawienia znikają i muszę od nowa wybrać drukarkę itd.

przejrzałam instrukcje do zwcada ale odpowiedzi na moje problemy nie znalazłam...

Witam

Prosze spradzić datę kompilacji programu przez wpisanie vernum w pasku poleceń. Najnowsza wersja jest dostępna w dnia 31.03.2013r. Równoległość powinna działać normalnie, proszę sprawdzić czy przypadkiem nie jest wyłączony uchwyt równoległości przez kliknięcie prawym przyciskiem myszy na ikonę śledzenie lokalizacji. Ustawienia drukowania są zapamiętywane w danym rysunku po kliknięciu przycisku Dodaj do arkusza.

Pozdrawiam

wersja: "2012.12.14(8707)"

a nie można ustawić gdzieś na stałe drukarki (tzn. drukarka jest ale muszę ją wybierać z listy..) - a nie za każdym nowym rysunkiem ustawiać?

wszystkie śledzenia mam włączone, czasami załapuje równoległość ale zazwyczaj nie chce (podobnie z prostopadłością)

• 2 tygodnie później...

Dzięki, zaktualizowałam i teraz śledzenie i drukowanie działa :)  ale jak wpisuję m2   jako symbol, to przy kopiowaniu tego tekstu 2 zmienia mi się na przecinek. W poprzednich wersjach takich numerów nie miałam. czy robię coś źle że mi tak się zmienia?

Witam

W wersji, którą mam aktualnie zainstalowaną nie udało mi się powtórzyć takiego działania programu. Proszę o podanie wersji którą Pan ma. wersję może Pan odczytać wpisując polecenie vernum. Proszę również przesłać przykładowy plik na adres pomoc@dobrycad.pl . 

Pozdrawiam

Problem występuje kiedy kopiujemy treść tekstu, kiedy polecenie _.mtedit jest aktywne, a wklejamy kiedy nie ma aktywnej żadnej funkcji, wkleja się tekst wyświetlany jako ramka, po jej wstawieniu symbol 2 z indeksem górnym wyświetla się jako odwrócony przecinek. Oczywiście zaraz zgłoszę problem do ZWSOFT

• 2 tygodnie później...

Sprawdziłam (troche to zajeło ale nie siedzę wciaż przy kompie :)) vernum = "2013.03.31(11367)"

Ta Polilinia nadal dziwnie działa (W każdym razie nie tak jak w poprzedniej wersji), bo jak rysuję i pojawi mi się zółty krzyżyk na lini w stosunku do której chcę rysować równolegle to coś mi nie łapie tej równoległości (prostopadłość, przecięcie itp..). Dopiero jak klikne praym klawiszem myszki i wybiore nadpisanie uchwytów -> równoległy to wtedy mi ładnie równoległość ustala. Czy ja coś robie na około czy można to jakoś prościej?

Witam

Proszę sprawdzić czy lokalizacja względem obiektu jest włączona (F3) i czy we właściwościach tej funkcji są włączone odpowiednie punkty charakterystyczne.

Pozdrawiam

Tak mam włączoną lokalizacje względem obiektu i wszystko poodhaczane tak jak na focie :)

pozdr