2P Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Witam! Mam problem z atrybutami wieloliniowymi w blokach :((( Temat dotyczy wprawdzie "starego" ZwCADa 2012, mimo, że dziś wszyscy, żyją nowym "Plusem". Opis problemu: Definiuje blok w którym mam atrybut wieloliniowy o punkcie wstawiania Middle-Center Taki blok wstawiam do rysunku, definiuję wartość atrybutu w postaci dwulinijkowego tekstu. Wszystko jest OK. Pozycja atrybutu jest właściwa, czyli Middle-Center. Zapisuję rysunek na dysku i otwieram go ponownie. Lokalizacja atrybutu uległa samodzielnej zmianie. Przesunął się w lewo i w dół! Testuje ten sam zapisany rysunek w v2012+ Otwiera się poprawnie, Atrybut we właściwym miejscu. Dla starej wersji Zwcada napisałem program w LISPie, który przesunął mi atrybut ponownie we właściwe miejsce (we wstawionym już bloku), po zapisaniu pliku do DWG i otwarciu ponownie atrybut przeskakuje jw. Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu w starym ZwCADzie? Wersja beta plusa jak na chwilę obecną, ma jeszcze sporo braków, m.inn. brak możliwości dodawania własnych palet z przyciskami co uniemożliwia korzystanie wygodne z nakładek, więc muszę działać w starej wersji... Pozdr =2P= Link to comment Share on other sites More sharing options...
2P Posted July 7, 2012 Author Report Share Posted July 7, 2012 Wg moich dalszych obserwacji wynika, że ZwCAD wewnętrzne oblicza pozycję atrybutu wielolinijkowego, tak jakby tekst cały ten tekst był pisany w jednej linijce, co powoduje, że środek takiego tekstu jest w innym miejscu niż powinien być :((( Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Witam, już to sprawdzamy. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Sprawdziłem opisany przez Pana przypadek, potwierdzam takie działanie na ZWCAD 2012. Niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania problemu w 2012. W ZWCAD+ nie ma problemu. Przy okazji chciałbym poinformować, że w przyszłym tygodniu zostanie oficjalnie wydany ZWCAD+ Będzie w nim możliwość tworzenia własnych skrótów i ikon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts