Problem z atrybutami multiliniowymi


2P
 Share

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z atrybutami wieloliniowymi w blokach :((( Temat dotyczy wprawdzie "starego" ZwCADa 2012, mimo, że dziś wszyscy, żyją nowym "Plusem".

Opis problemu:

Definiuje blok w którym mam atrybut wieloliniowy o punkcie wstawiania Middle-Center

Taki blok wstawiam do rysunku, definiuję wartość atrybutu w postaci dwulinijkowego tekstu.

Wszystko jest OK. Pozycja atrybutu jest właściwa, czyli Middle-Center.

Zapisuję rysunek na dysku i otwieram go ponownie. Lokalizacja atrybutu uległa samodzielnej zmianie. Przesunął się w lewo i w dół!

Testuje ten sam zapisany rysunek w v2012+ Otwiera się poprawnie, Atrybut we właściwym miejscu.

Dla starej wersji Zwcada napisałem program w LISPie, który przesunął mi atrybut ponownie we właściwe miejsce (we wstawionym już bloku), po zapisaniu pliku do DWG i otwarciu ponownie atrybut przeskakuje jw.

Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu w starym ZwCADzie?

Wersja beta plusa jak na chwilę obecną, ma jeszcze sporo braków, m.inn. brak możliwości dodawania własnych palet z przyciskami co uniemożliwia korzystanie wygodne z nakładek, więc muszę działać w starej wersji...

Pozdr

=2P=

Link to comment
Share on other sites

Wg moich dalszych obserwacji wynika, że ZwCAD wewnętrzne oblicza pozycję atrybutu wielolinijkowego, tak jakby tekst cały ten tekst był pisany w jednej linijce, co powoduje, że środek takiego tekstu jest w innym miejscu niż powinien być :(((

Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem opisany przez Pana przypadek, potwierdzam takie działanie na ZWCAD 2012. Niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania problemu w 2012. W ZWCAD+ nie ma problemu.

Przy okazji chciałbym poinformować, że w przyszłym tygodniu zostanie oficjalnie wydany ZWCAD+ Będzie w nim możliwość tworzenia własnych skrótów i ikon.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share