ZWCAD - synchroniczne przesuwanie (pan), zoomowanie w 2 rzutniach (plikach)

BKW

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje jakaś funkcja, skrypt, program pozwalający na synchroniczne przesuwanie (zoomowanie) na dwóch rzutniach jednocześnie ?
W samym AutoCadzie nie udało mi się odnaleźć czegoś takiego. Istnieją natomiast aplikacje, których zainstalowanie w Autocadzie pozwala na taką funkcjonalność - poniżej podaje przykład.

https://apps.autodesk.com/ACD/en/Detail/Index?id=2788892389049910944&appLang=en&os=Win32_64

Chodzi mi o działanie takiej funkcji w "czasie rzeczywistym". 
Napisałem sobie procedurę w lispie, której wywołanie pozwala na takie działanie czyli wyświetlenie w każdym oknie tego samego widoku lub w jednym z okien widoku przesuniętego po współrzędnych X (lub Y) o jakąś wartość. Wszystko to jednak nie dzieje się w czasie rzeczywistym - aby użyć skryptu należy skończyć (przerwać) wykonywane polecenie.

Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

Do czego może się ono przydać?

Aplikacja, która znajduje się pod linkiem pozwala (jeśli dobrze rozumiem) na otwarcie dwóch plików dwg (raczej nie rzutni).

Na filmie otwierają ten sam plik dwg. Myślę, że większe zastosowanie takiego mechanizmu byłoby przy porównywaniu dwóch osobnych plików.

Wtedy w dwóch plikach dwg możemy patrzeć na ten sam obszar rysunkowy.

33 minuty temu, dmatusz3 napisał:

Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

Ja też nie, chociaż już od paru lat zastanawiam się dlaczego nie ma takiej funkcjonalności. 

23 minuty temu, dmatusz3 napisał:

Do czego może się ono przydać?

Do jednoczesnego podglądania np. rzutów kondygnacji "0" i "+1".
Działając w jednym oknie (rzutni) na kondygnacji niższej chciałbym mieć podgląd co jest na kondygnacji wyższej.
Uprzedzając od razu pomysły i rady - wykorzystuje wiele sposobów na pracę na wielu kondygnacjach, począwszy od xrefów po nakładanie rzutów itp.

26 minut temu, dmatusz3 napisał:

Aplikacja, która znajduje się pod linkiem pozwala (jeśli dobrze rozumiem) na otwarcie dwóch plików dwg (raczej nie rzutni).

Mam tego pełną świadomość i wkleiłem to tylko po to, aby moje pytanie było lepiej zrozumiane.

28 minut temu, dmatusz3 napisał:

Na filmie otwierają ten sam plik dwg. Myślę, że większe zastosowanie takiego mechanizmu byłoby przy porównywaniu dwóch osobnych plików.

Wtedy w dwóch plikach dwg możemy patrzeć na ten sam obszar rysunkowy.

Zgodzę się z Panem gdy np. rzuty branżowe są rysowane każde na osobnym rysunku. 
Czasami jednak lepiej pracuje się, gdy ja swoje rysunki robię na jednym pliku - stąd pytanie o rzutnie.

Przerobiliśmy w biurze prace z rzutami na różny sposób - teraz padł pomysł na taki sposób pracy.

40 minut temu, BKW napisał:

Ten skrypt z linku powoduje, że widzielibyśmy dokładnie taki sam fragment rysunku w rzutniach. Czyli nie możemy mieć różnych kondygnacji.

Jeśli mamy widzieć różne kondygnacje, to oznacza że skrypt nie ma pokazywać tego samego fragmentu, tylko przesuwać i zoomować o tę samą wartość?

Np. na początku ustawiamy 2 rzutnie - na jednej pierwsza kondygnacja, na drugiej druga kondygnacja. Wtedy po włączeniu synchronizacji przesuwalibyśmy widok o tę samą wartość, ale widoczne byłby różne kondygnacje.

Nie wiem czy dobrze to interpretuje.

58 minut temu, BKW napisał:

Powinienem tutaj dodać - "przesuniętych względem siebie na rysunku o jakąś wartość w poziomie lub pionie" - wtedy wszystko byłoby jasne.

11 minut temu, dmatusz3 napisał:

Ten skrypt z linku powoduje, że widzielibyśmy dokładnie taki sam fragment rysunku w rzutniach. Czyli nie możemy mieć różnych kondygnacji.

Zgadza się - mój błąd w opisaniu funkcji. Powyżej jest informacja czego zabrakło w moim opisie.

12 minut temu, dmatusz3 napisał:

Jeśli mamy widzieć różne kondygnacje, to oznacza że skrypt nie ma pokazywać tego samego fragmentu, tylko przesuwać i zoomować o tę samą wartość?

Dokładnie tak

14 minut temu, dmatusz3 napisał:

Np. na początku ustawiamy 2 rzutnie - na jednej pierwsza kondygnacja, na drugiej druga kondygnacja. Wtedy po włączeniu synchronizacji przesuwalibyśmy widok o tę samą wartość, ale widoczne byłby różne kondygnacje.

Nie wiem czy dobrze to interpretuje.

Bardzo dobrze Pan to interpretuje.

Ogólnie chodzi o to co opisał Pan powyżej. Nie ma znaczenia co jest na jednej i drugiej rzutni. Chodzi o to, żeby po włączeniu funkcji synchronizacji widok na jednej i drugiej rzutni przesuwał się synchronicznie oraz powiększał się również synchronicznie.

Poniżej wklejam na szybko napisany fragment kodu lisp, który pozwala na wykonanie tego o czym piszę powyżej, ale nie w czasie rzeczywistym.
Ja przypisałem sobie to polecenia skrót klawiaturowy, dzięki czemu całkiem sprawnie ustawiam na dwóch rzutniach to co chcę uzyskać.
Kod oczywiście trzeba "owarunkować" itp.

Cytat

(DEFUN C:-+ ( / px) 
  (setq px (getvar "USERR1"))
    (if px 
      (setq px (getreal (strcat "\nPodaj wartość przesunięcia POZIOMEGO X <" (rtos (getvar "USERR1") 2 2) ">: ")))
      (setq px 0)
    )
   (setvar "USERR1" px)
)

(DEFUN C:zsaa ( / c h zasosnap px c1)
  (setvar "CVPORT" 2)
  (setq c (getvar "viewctr")
        h (getvar "viewsize")
        zasosnap (getvar "OSMODE")
        px (getvar "USERR1")  
  )
  (setvar "OSMODE" 0)
  (setvar "CVPORT" 3)
  (setq c1 (list (+ (car c) px)(car (cdr c))))

(command "_zoom" "_c" c1 h)
  (setvar "OSMODE" zasosnap)
  (setvar "CVPORT" 2)

(princ (strcat "\nViewctr: " (rtos (car c) 2 2) " , " (rtos (car (cdr c)) 2 2) "   -    " (rtos (car c1) 2 2) " , " (rtos (car (cdr c1)) 2 2)))
  (princ (strcat "\nViewsize: " (rtos h 2 2) "   -    " (rtos h 2 2)))
  (princ)

)