alf Posted May 25 Report Share Posted May 25 czy ktoś testował podłączanie wms-ów z geoportalu? mi to nie działa.. byc może coś źle robię .. https://www.geoportal.gov.pl/pl/usluga/uslugi-przegladania-wms-i-wmts/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted May 27 Report Share Posted May 27 Witam, Proszę ten link sprawdzić dla WMTS: https://services.arcgisonline.com/arcgis/rest/services/World_Imagery/MapServer/WMTS/1.0.0/WMTSCapabilities.xml Dodatkowo przypisujemy, któryś z polskich układów współrzędnych i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted May 27 Author Report Share Posted May 27 (edited) z tą mapą nie ma problemu, ale ona jest dla moich celów nieużyteczna. Problem jest z linkami z geoportalu. to innego rodzaju mapy, zasób polskich danych. Program nie czyta tych linków. Nie wiem czy to problem programu czy nie działającej usługi (kiedyś to się zdarzało u nich nagminnie, ostatnio nie było problemów) PS. Sprawdziłam teraz w QGIS-ie, ale w innym miejscu, WMS-y podłączają się bez problemu Edited May 27 by alf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted July 8 Author Report Share Posted July 8 czy wms-y z geoportalu działają w nowej wersji 2025? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted July 9 Report Share Posted July 9 Udało nam się uzyskać informacje, że najprawdopodobniej linki do polskiego geoportalu będą działały od najbliższej aktualizacji. Nie znamy jeszcze terminu aktualizacji. alf 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted July 9 Author Report Share Posted July 9 (edited) jest gdzieś dostępna short-lista spraw ujętych aktualizacji ostatniego update-u? Ps. Proszę zwrócic uwagę im żeby w miarę możliwości działały wszystkie linki (w Qgis-ie działają, z wyjątkiem zdarzeń np kiedy baza danego linku jest aktualizowana) Edited July 9 by alf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts