dembi Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Witam. Do tej pory rysowałem sobie w AutoCadzie PL. Bardzo często używałem skrótów klawiszowych (L - linia, WL - wymiar liniowy, WA - warstwa itd. itp.) Po ściągnięciu ZwCada 2007 PL byłem bardzo miło zaskoczony jego bliźniaczym podobieństwem do AutoCada. Jednak bardzo brakuje mi skrótów klawiszowych znanych z AutoCada PL (nie będę ukrywał - wk... :( mnie to niemiłosiernie), a angielskich skrótów nie znam (nie były mi potrzebne). W związku z tym mam kilka pytań, a w zasadzie dwa pytania: 1) Czy w ZwCad 2008 PL będą polskie skróty klawiszowe znane z AutoCada PL ? 2) Jeżeli nie będzie takich skrótów, to gdzie trzeba grzebać ( w którym pliku), żeby zrobić sobie takie skróty? Pomóżcie, bo znowu uczę się rysować za pomocą ikonek :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Witam, Planujemy wprowadzić w przyszłości polskie skróty klawiaturowe. Myślę, że nastąpi to pod koniec marca. Natomiast ZwCAD potrafi wczytać pliki ze skrótami w dwóch formatach: - własnym - pliki *.ica - z Acada - pliki *.pgp. Aby dotrzeć do opcji importu należy wejść w menu Narzędzia-->Dostosuj-->Aliasy oraz kliknąć IMPORT. Następnie należy wskazać odpowiedni plik do importu. W tym samym oknie narzędziowym (Narzędzia-->Dostosuj-->Aliasy) można także definiować własne skróty klawiaturowe. Pozdrawiam Dariusz Matuszek Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuldi Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 W temacie skrótów ZWC jest wg mnie bardzo dobry. Włsne lisp'y CAD'owskie z AC2000 na żywca włożyłem do katalogu ZWC i działa rewelacyjnie ze wszystkimi, może prawie, bonusami zarządzającymi kalkami - to znacznie lepiej niż AC LT. Tylko jedna funkcja kuleje - gdy wybieram kalki które mają pozostać na ekranie (u mnie akurat skrót LL) pierwsza, a komendę "pokaż obiekt" wybiera się i pozostaje, lecz wskazywane kolejne, na komendę "pozostałe" , niestety nie wskazują się i wygaszają. Ze skrótami w polskim AC nigdy nie miałem do czynienia, ale może da się podobnie zapakować własne lispy Link to comment Share on other sites More sharing options...
banseno Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Obecnie jest lepiej (prościej) niż w AutoCAD Edytor do skrótów jest tak prosty i czytelny że bardziej się nie da Bez problemu mozna zaimportować wszystkie skróty do ZWCAD bezpośrednio do programu z pliku pgp ale... pamiętajcie że nie ma czegoś takiego jak polskie skróty ;) Są polskie komendy i są angielskie a do nich sami sobie piszemy skróty czy tez aliasy jak tam zwał. Do polskiego autocada tez nie wrzucimy jednym ruchem angielskich poleceń i skrótów a w druga stronę jeszcze gorzej. W polskim jak wiemy wystarczy podkreślnik aby mieć angielskie polecenie. Tutaj jest angielska wersja i polskich poleceń zarówno AutoCAD jak i ZWCAD nie zobaczy bo niby skąd ma je znać? Jak nie rozpozna poleceń to tym bardziej skrótów. Z angielskimi natomiast śmiga to doskonale. Warunkiem musi być to że komenda w Auto i ZW jest taka sama. Myślę ze jak będzie polski to po spolonizowaniu komend skróty też się spolonizują. PS Komend jest ok 250 tak, że przy tym edytorku w godzinę można samemu sobie dopisać skróty Mogą być takie jak w polskim do angielskich komend ZWCAD Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Racja, nie pomyślałem o tym. Tak "na szybko" można utworzyć polskie aliasy do angielskich komend. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dembi Posted March 3, 2008 Author Report Share Posted March 3, 2008 I tak też zrobiłem. Ten ZWCad to się mi coraz bardziej podoba :) . Czekam na wersję ZWCad 2008 PL (żeby kupić) :wink: . A skróty to sobie sam zrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hauer Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 nie wiem jak u innych ale u mnie przy imporcie aliasów, wgrywane są nowe aliasy i pozostawione stare. kompletny miszmasz, aby było Ok trzeba wywalić wszystkie stare aliasy jeden po drugim (nie da się tego zrobić kompleksowo ctrl_a), albo przeedytować ponownie wszystkie skróty, zapominając o nieprzydatnej opcji "import" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts