ZWCAD 2024 SP1.1 uwagi

Recommended Posts

Dzień dobry

Mamy kilka uwag odnośnie najnowszej aktualizacji: vernum: 24.10_2023.10.31(#8721-d0d14f8c9a7)_x64

1. Coś jest nie tak przy zapisie pliku dwg. Pracujemy od dzisiaj na dwóch komputerach w wersjach Pro:

przypadek A - na jednym komputerze zapisany ręcznie (przez ikonkę zapisu w lewym górnym rogu) dwg o godzinie 13:30 a data modyfikacji pliku w windowsie 6:31... zmiany wykonane przez cały dzień w pliku na szczęście są zapisane. Po skopiowaniu na inny komputer wklejony plik ma aktualną datę modyfikacji.

przypadek B- na drugim nie zapisało otwartego (nie nowoutworzonego) pliku dwg, nie pamiętam czy zapisywałem ręcznie przy wyłączeniu ale raczej tak. Pliku kopii zapasowej w Tempie oczywiście brak (pół godziny w plecy). plik *.bak też wczorajszy. Nawet jak nie zapisałem ręcznie przy zamykaniu to chociaż .zw$ powinien być...

Testujemy dalej, to dopiero początek pracy z nową wersją

image.jpeg.cc1cdcfa0a4951bd914fbabf352949f9.jpeg

2. Przy dużym powiększeniu znika Polilinia (póki co jeden odnotowany przypadek na obu komputerach). Fioletowa linia nad kursorem / jedno przewinięcie rolką.

Na jednym jest wspomaganie sprzętowe na drugim nie ma i jest identyczna sytuacja.

image.thumb.jpeg.496641bd4e367b34f3c095abfe2fd938.jpegimage.thumb.jpeg.f8f253520213f16dc86aeef39a5c3793.jpeg

3. Wypełnienia i funkcja "Kreskowanie zespolone".

Zaraz po instalacji SP1.1 odznaczyłem" Kreskowanie zespolone" w Opcjach głównych programu.

Przeciągam wypełnienie z palety narzędzi, zaznaczam to wypełnienie celem modyfikacji - kreskowanie zespolone jest aktywne = nie ma uchwytów do modyfikacji wypełnienia. 

Włączyłem tworzenie nowego wypełnienia funkcją _hatch. Z prawej strony w opcjach zaznaczone było "Zespolone".... Odznaczyłem i tu - dopiero teraz każde tworzone wypełnienie (w jakikolwiek sposób) jest "niezespolone" - tj. edytowalne. 

Na ten moment to tyle uwag. Pozdrawiam

• dmatusz3 changed the title to ZWCAD 2024 SP1.1 uwagi

Dzień dobry,
Temat już poprawiony na ZWCAD 2024.
Jeśli ma Pan na myśli opcję Kreskowania zespolonego w zakładce Wybieranie w Opcjach, to dotyczy ona opcji wyboru już utworzonego kreskowania zespolonego razem z obwiednią i widocznymi uchwytami. Jest to inna opcja niż HPASSOC dotycząca tworzenia kreskowania zespolonego.

• 4 weeks later...
W dniu 7.11.2023 o 14:02, bobik_123 napisał:

2. Przy dużym powiększeniu znika Polilinia (póki co jeden odnotowany przypadek na obu komputerach). Fioletowa linia nad kursorem / jedno przewinięcie rolką.

Na jednym jest wspomaganie sprzętowe na drugim nie ma i jest identyczna sytuacja.

Zauważyłem podobny objaw u mnie przy XLINE, która jest wykonana jako linia przerywana (inna niż ciągła). Przy zoomowaniu w pewnych 'odległościach' modelu linia znika z ekranu. Robiłem testy na istniejącym rysunku oraz na nowym, czystym i ten sam objaw. Jeśli polilinia/xline jest przerywana to wtedy w trakcie zoomowania znika z ekranu, takiego objawu nie ma przy liniach ciągłych. Poniżej krótkie wideo przedstawiające opisany problem:

ZWCAD PRO EN vernum = "24.10_2023.10.31(#8721-d0d14f8c9a7)_x64" (read only)