Zaznaczenie obrazu (raster)

Recommended Posts

Po wklejeniu obrazu (raster) chciałbym móc swobodnie go przesuwać naciskając we wklejony obraz a nie w jego ramkę. W Autocadzie robi się to shift+lpm. Tutaj nie działa. W jaki sposób mogę zaznaczyć wklejony obraz nie chwytając za jego ramkę? Na przykład kiedy ramka jest ukryta pod innymi liniami pod spodem jest niewykonalne to zaznaczyć. Na zdjęciu wklejony raster z ramką przykrytą innymi liniami rysunku technicznego. Jak zaznaczyć obraz klikając w jego zawartość? 

image.png.4625a7bf38b80ab2765476e694a92ddf.png

1 godzinę temu, dmatusz3 napisał:

Sprawdziłem jak zachowuje się zaznaczanie rastra w Autocadzie, ale nie działa mi tak sposób jaki Pan opisał.

Czy coś trzeba zrobić jeszcze dodatkowo, np. przestawić zmienną?

Trzeba użyć komendy Mapioptions i wtedy w ustawieniach rastrów ustawić shift +lpm :) Nie wiem czy w zwcad jest taka opcja lub jakakolwiek podobna? 

image.thumb.png.45b787890af4b3f86152d26c736cfb8b.png

Jednak w moim Autocadzie LT 2024 nie mam takiej opcji.

Poszukałem nieco i wydaje mi się, że taka możliwość zaznaczania rastrów występuje tylko w pełnym AutoCAD z rozszerzeniem Map 3D oraz w Civil 3D.

image.png

Jest to ciekawe rozwiązanie, prześlemy propozycję nowej funkcji do ZWSOFT.

49 minut temu, dmatusz3 napisał:

Jednak w moim Autocadzie LT 2024 nie mam takiej opcji.

Poszukałem nieco i wydaje mi się, że taka możliwość zaznaczania rastrów występuje tylko w pełnym AutoCAD z rozszerzeniem Map 3D oraz w Civil 3D.

image.png

Jest to ciekawe rozwiązanie, prześlemy propozycję nowej funkcji do ZWSOFT.

Zgadza się, w LT ta funkcja nie działa bo potrzeba rozszerzeń do 3D, co u mnie lekko dyskwalifikuje autocada (cena). Jeśli taka opcja pojawiłaby się w Zwcad to byłby gamechanger :) Jeszcze gdyby dodać więcej możliwości edycji rastrów to już w ogóle byłaby bajka na przykład dla architektów wnętrz którzy muszą kolorować kłady, rzuty i inne rysunki techniczne teksturami.

Bardzo dziękuję

Edited by JacobKraw