JacobKraw Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Po wklejeniu obrazu (raster) chciałbym móc swobodnie go przesuwać naciskając we wklejony obraz a nie w jego ramkę. W Autocadzie robi się to shift+lpm. Tutaj nie działa. W jaki sposób mogę zaznaczyć wklejony obraz nie chwytając za jego ramkę? Na przykład kiedy ramka jest ukryta pod innymi liniami pod spodem jest niewykonalne to zaznaczyć. Na zdjęciu wklejony raster z ramką przykrytą innymi liniami rysunku technicznego. Jak zaznaczyć obraz klikając w jego zawartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Przy włączonym Wyborze selektywnym, łatwo zaznaczyć właściwy z nakładających się obiektów: dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Sprawdziłem jak zachowuje się zaznaczanie rastra w Autocadzie, ale nie działa mi tak sposób jaki Pan opisał. 8 godzin temu, JacobKraw napisał: W Autocadzie robi się to shift+lpm. Czy coś trzeba zrobić jeszcze dodatkowo, np. przestawić zmienną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacobKraw Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, dmatusz3 napisał: Sprawdziłem jak zachowuje się zaznaczanie rastra w Autocadzie, ale nie działa mi tak sposób jaki Pan opisał. Czy coś trzeba zrobić jeszcze dodatkowo, np. przestawić zmienną? Trzeba użyć komendy Mapioptions i wtedy w ustawieniach rastrów ustawić shift +lpm Nie wiem czy w zwcad jest taka opcja lub jakakolwiek podobna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacobKraw Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 O, ciekawa opcja, dziękuję. Jednak na dłuższa metę trochę może być denerwująca trzeba by ją regularnie włączać i wyłączać gdy nie będzie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Jednak w moim Autocadzie LT 2024 nie mam takiej opcji. Poszukałem nieco i wydaje mi się, że taka możliwość zaznaczania rastrów występuje tylko w pełnym AutoCAD z rozszerzeniem Map 3D oraz w Civil 3D. Jest to ciekawe rozwiązanie, prześlemy propozycję nowej funkcji do ZWSOFT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacobKraw Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) 49 minut temu, dmatusz3 napisał: Jednak w moim Autocadzie LT 2024 nie mam takiej opcji. Poszukałem nieco i wydaje mi się, że taka możliwość zaznaczania rastrów występuje tylko w pełnym AutoCAD z rozszerzeniem Map 3D oraz w Civil 3D. Jest to ciekawe rozwiązanie, prześlemy propozycję nowej funkcji do ZWSOFT. Zgadza się, w LT ta funkcja nie działa bo potrzeba rozszerzeń do 3D, co u mnie lekko dyskwalifikuje autocada (cena). Jeśli taka opcja pojawiłaby się w Zwcad to byłby gamechanger Jeszcze gdyby dodać więcej możliwości edycji rastrów to już w ogóle byłaby bajka na przykład dla architektów wnętrz którzy muszą kolorować kłady, rzuty i inne rysunki techniczne teksturami. Bardzo dziękuję Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez JacobKraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi