Prawy przycisk myszy jako ENTER nie działa prawidłowo

Marek-M

Rekomendowane odpowiedzi

Używam ZWCAD 2023 EN vernum = "23.20_2022.12.03(#4996-a5f007e30b8)_x64" i mam skonfigurowany prawy przycisk myszy jako ENTER i większość funkcji działa prawidłowo. Jednak jest różnica między działaniem prawego przycisku i klawisza ENTER przy podpowiedziach funkcji. Przykład:

Po wpisaniu fragmentu funkcji w postaci `ATTS` ZWCAD podpowiada sugerowaną funkcję `ATTSYNC` ale po kliknięciu w tym momencie PPM dostaję błąd: 

Command: atts
Unknown command "atts". Press F1 for help.

Jeśli taki sam fragment `ATTS` zatwierdzę klawiszem ENTER na klawiaturze, to uruchamia się podpowiadana funkcja `ATTSYNC`.

Według moich marzeń prawy przycisk myszy powinien uruchamiać podpowiadaną funkcję, tak samo jak klawisz ENTER. Czy jest możliwość poprawy tej funkcjonalności?

Poniżej graficzna wizualizacja problemu :)

Podpowiedź funkcji:

Podpowiedź funkcji ATTSYNC

Rezultat zatwierdzenia Prawym Przyciskiem Myszy:

Rezultat zatwierdzenia Prawym Przyciskiem Myszy

Rezultat zatwierdzenia Klawiszem ENTER:

Rezultat zatwierdzenia Klawiszem ENTER

• 1 miesiąc temu...

A proszę spróbować zrobić to samo ale przy WYłączonym trybie 'Dynamic Input' (F12), bo to chyba robi różnicę w tym wypadku. Przy wyłączonym trybie Dynamic Input ATTSYNC z opisu wcześniejszego nie działa u mnie tak samo jak w 2023.

Edytowane przez Marek-M
dopisek do posta

• 1 rok później...
7 godzin temu, Marek-M napisał:

Dzień dobry, czy znany jest czas wprowadzenia poprawki PPM jako Entera? Minął ponad rok a funkcjonalności nadal mi brakuje :)

Sprawdziłem u siebie i po wywołaniu kilku komend wydawało mi się, że wszystko jest OK.
Postanowiłem sprawdzić wersję programu komendą vernum i przy tej komendzie wyskakuje błąd.

Przetestowałem kilkanaście komend i zauważyłem pewną prawidłowość. Jeśli komenda wywoływana jest za pomocą przypisanego skrótu (np. CR - Circle lub D - DIST; PL - PLINE) to zatwierdzanie komend PPM działa prawidłowo. Inaczej ma się sytuacja dla komend, które są bez określonych skrótów tylko wyświetlają się jako nazwa (chyba pełna nazwa) komendy w wierszu poleceń.  Przy próbie wywołania tych samych komend bez skrótów, czyli jako podpowiedź pełnej nazwy komendy w wierszu poleceń zatwierdzanie komendy PPM nie działało. Kilka przykładów z brzegu - komenda CIRCLE. Jeśli wpisuję CR (przypisany skrót) to mogę zatwierdzić PPM, jeśli jednak spróbuję wywołać komendę wpisując w wierszu poleceń pierwsze litery komendy CI - pojawia się i podświetla podpowiedź proponowanej komendy CIRCLE, zatwierdzając podpowiedź PPM wyskakuje błąd. To samo zatwierdzenie ENTER/SPACJA działa prawidłowo.
PL, wpisany skrót i zatwierdzony PPM działa prawidłowo. Wpisując PLI (pierwsze 3 litery komendy PLINE) pojawia się i podświetla PLINE, zatwierdzając PPM błąd. Ta sama komenda zatwierdzana ENTER/SPACJA działa prawidłowo.

Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość. Jeśli wpisuję skrót komendy np. RGE (PURGE) to PPM działa prawidłowo jeśli wpiszę wszystkie trzy litery skrótu (pomimo tego, że przy dwóch literach pojawia się już podświetlona komenda to zatwierdzenie  PPM nie działa prawidłowo). Czyli muszę wpisać pełny skrót inaczej komenda wywołana skrótem i zatwierdzana PPM również nie działa...

Myślałem, że PPM odczytywane jest jak ENTER/SPACJA, ale widocznie jest to w programie inaczej zapisane/określone (chociaż ustawione mam, że PPM ma działać właśnie jak ENTER/SPACJA to program widzi to jako inny typ zatwierdzenia...).

ZWCAD 2024 PRO ENG VERNUM = "24.10_2024.06.13(#9215-c3147e0f7e4)_x64" (read only)

Ja mam ZWCAD 2025 PRO ENG VERNUM 25.00_2024.06.20(#11796-51d6b18355a)_x64 i tak to właśnie działa, że niektóre komendy muszą być wpisane w całości, żeby PPM je uruchomił. Enter na klawiaturze wystarczy wcisnąć przy podpowiedzi komendy przy mniejszej liczbie znaków.