perlon Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) Witam. Co muszę wiedzieć i co zrobić żeby podkładając podpisaną cyfrowo mapę do celów projektowych w PDF uzyskać potwierdzenie weryfikacji sygnatury? Mapa jest podklejana jako Insert->PDF underlay Edytowane 1 Marca 2023 przez perlon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Witam, obawiam się, że ZWCAD nie ma wbudowanego mechanizmu do weryfikacji podpisów cyfrowych w podkładach PDF. Wygenerowałem sobie rysunek, podpisałem go cyfrowo i przeprowadziłem testy zarówno w ZWCAD jaki i AutoCAD LT 2023. Pomimo, że zatwierdziłem podpis w przeglądarkach PDF i tam te podpisy świecą się zielono, to zarówno ZWCAD jak i AutoCAD wyświetlają pytajnik w podpisie. Spróbujemy jeszcze popróbować z importem certyfikatu na stałe do magazynu użytkownika lub komputera lokalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Też już tak robiłem, licząc, że jeżeli wczytam certyfikat do głównego magazynu to ZwCAD tam zajrzy i zweryfikuje podpis. Niestety chyba ZwCAD tego nie potrafi :(. Kłopot jest taki że pytajnik może wzbudzić kontrowersje w organie w kwestii ważności mapy jako podkładu ponieważ przepis mówi że PZT należy wykonać na aktualniej mapie do celów projektowych. Podpis gwarantuje że mapa nie została w między czasie zmieniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Dowiemy się czy można zapisać do magazyny ZWCAD certyfikat z pliku PDF. Natomiast jeśli potrzebuje Pan do wydruku plik PDF ze zweryfikowanym podpisem, to można ewentualnie (choć wiem, że to może być kontrowersyjna metoda) zrobić to w taki sposób: Otworzyć PDF w Adobe Acrobat Reader. Zweryfikować podpis. Wydrukować na takim samy arkuszu. Podpiąć tak wydrukowany PDF do ZWCAD. W oknie _xref wygasić do wydruku ten bez weryfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Nie wszystkie drukarki PDF mi chciały wydrukować tą mapę ale się udało. No cóż Taki tip... 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Ja ten problem rozwiązuję w ten sposób, ze robię jpega z samą pieczątką i wstawiam do zwcada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi