Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Co muszę wiedzieć i co zrobić żeby podkładając podpisaną cyfrowo mapę do celów projektowych w PDF uzyskać potwierdzenie weryfikacji sygnatury?

Mapa jest podklejana jako Insert->PDF underlay

image.png.88fd06a72ad8e3595ef649b2dc278d80.png

Edytowane przez perlon
Opublikowano

Witam,

obawiam się, że ZWCAD nie ma wbudowanego mechanizmu do weryfikacji podpisów cyfrowych w podkładach PDF.

Wygenerowałem sobie rysunek, podpisałem go cyfrowo i przeprowadziłem testy zarówno w ZWCAD jaki i AutoCAD LT 2023.

Pomimo, że zatwierdziłem podpis w przeglądarkach PDF i tam te podpisy świecą się zielono, to zarówno ZWCAD jak i AutoCAD wyświetlają pytajnik w podpisie.

Spróbujemy jeszcze popróbować z importem certyfikatu na stałe do magazynu użytkownika lub komputera lokalnego.

Opublikowano

Też już tak robiłem, licząc, że jeżeli wczytam certyfikat do głównego magazynu to ZwCAD tam zajrzy i zweryfikuje podpis. Niestety chyba ZwCAD tego nie potrafi :(. Kłopot jest taki że pytajnik może wzbudzić kontrowersje w organie w kwestii ważności mapy jako podkładu ponieważ przepis mówi że PZT należy wykonać na aktualniej mapie do celów projektowych. Podpis gwarantuje że mapa nie została w między czasie zmieniona.

Opublikowano

Dowiemy się czy można zapisać do magazyny ZWCAD certyfikat z pliku PDF.

Natomiast jeśli potrzebuje Pan do wydruku plik PDF ze zweryfikowanym podpisem, to można ewentualnie (choć wiem, że to może być kontrowersyjna metoda) zrobić to w taki sposób:

• Otworzyć PDF w Adobe Acrobat Reader.
  • Zweryfikować podpis.
  • Wydrukować na takim samy arkuszu.
  • Podpiąć tak wydrukowany PDF do ZWCAD.
  • W oknie _xref wygasić do wydruku ten bez weryfikacji.

image.gif