Jarek Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Mam pytanie dotyczące możliwości zwcad w powyższym temacie. Nie pytam się o nakładki . Czy zwcad posiada tą funkcję czy może przewiduje się w przyszłości jej dodanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 W ZWCAD 2024 planowane jest dodanie obsługi chmury punktów. Planowana jest obsługa następujących formatów plików: Pasek narzędzi do obsługi chmury punktów wygląda w taki spsoób. Chmura punktów otwarta w ZWCAD zawierająca ponad 10 milionów punktów (wspomaganie sprzętowe wyświetlania włączone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Jaką edycję chmury punktów ma Pan na myśli? Chodzi w obróbkę chmury punktów powstałych ze skanowania obiektów 3D? Czy może o pracę w punktami geodezyjnymi? Albo jeszcze coś innego. Jakie zastosowanie ma Pan na myśli? Poniżej np. chmura utworzona ze współrzędnych gugik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Dzień dobry. Chodzi mi o ten przykład przedstawiony graficznie , LIDAR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Z informacji jakie uzyskaliśmy, to obecnie w samym ZWCAD na razie nie jest planowana taka funkcjonalność. Czy może Pan powiedzieć dlaczego tak zdecydowanie deklaruje się Pan przeciwko dodatkowym programom (nakładkom), które mają taką funkcjonalność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 9 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 W żadnym wypadku nie jestem przeciwnikiem nakładek do zwcada. Sam często z nich korzystam np. z ZWTraffic. Ostatnio wykonuję projekty drogowe, w których wykorzystuję pliki z rzędnymi terenu i stąd moje pytanie. Obecnie. Brakuje mi w zwcadzie rozwiązań w stylu civila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 10 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Bardzo nam miło, że korzysta Pan z naszej nakładki. Niestety w najbliższym czasie nie planujemy dodawania do samego ZWCADa funkcjonalności civila. Jakich funkcji z civila potrzebowałby Pan najbardziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 10 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Jest taka nakładka, anglojęzyczna. Widziałem ją w filmiku reklamowym, która zawiera wszystkie potrzebne funkcje dla branży drogowej (zwcad civil). Coś w tym rodzaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mery Opublikowano 10 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Do pracy z plikami zawierającymi współrzędne, czy rzędne polecamy sprawdzić nakładkę ZWGeo. Pozwala ona na import, eksport i zarządzanie punktami w przestrzeni. Więcej informacji oraz wersję testową można znaleźć na naszej stronie: https://www.zwcad.pl/ui-szansa/zwgeo.html Również i w przypadku aplikacji ZWGeo - jesteśmy ciekawi Pana opinii odnośnie wydajności pracy i funkcjonalności tego narzędzia w projektach drogowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 10 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 2 godziny temu, Jarek napisał: zwcad civil Czy miał Pan na myśli takie rozwiązanie https://sivandesign.com/products/civilcad/ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 10 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 1 godzinę temu, dmatusz3 napisał: Czy miał Pan na myśli takie rozwiązanie https://sivandesign.com/products/civilcad/ ? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mery Opublikowano 11 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2022 Zapraszamy do pobrania 30 dniowej wersji testowej: Trial_Setup_CivilCAD_ZWCAD_10.2.30122021.exe Aplikacja jest kompatybilna z ZWCAD 2022, 2021 i 2020 Professional Podczas instalacji wybieramy opcję instalacji dla ZWCAD Civil 10.2 W kolejnym kroku mamy możliwość wyboru lub pominięcia kreatora ustawień. Aby skorzystać z aplikacji wraz z ZWCAD, należy program uruchomić poprzez ikonę ZWCAD CIVIL 10.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 11 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2022 5 godzin temu, Mery napisał: Zapraszamy do pobrania 30 dniowej wersji testowej: Trial_Setup_CivilCAD_ZWCAD_10.2.30122021.exe Aplikacja jest kompatybilna z ZWCAD 2022, 2021 i 2020 Professional Podczas instalacji wybieramy opcję instalacji dla ZWCAD Civil 10.2 W kolejnym kroku mamy możliwość wyboru lub pominięcia kreatora ustawień. Aby skorzystać z aplikacji wraz z ZWCAD, należy program uruchomić poprzez ikonę ZWCAD CIVIL 10.2 Coś wiadomo o polskiej wersji? Orientacyjnej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 benek222 Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 temat ciekawy. Edycję chmury punktów można w QGIS, ale jeszcze jestem zielony. Może ktoś ma pomył poniższe prosto wykonać w Qgis/ ZWCAD / Nakładkach/. 1. Do celów opracowania koncepcji kanalizacji sanitarnej potrzepuje mapę geodezyjna (obszar np. 400 ha), która jest być uboga w pikiety. I tu pomysł, aby wykorzystanie NMT do wygenerowania warstwic i podczytania do mapy geodezyjnej otrzymanej z ośrodka. 2. Jakie dane NMT najlepiej pobierać z geoportalu ??. 3. Wstępnie, z pobranych danych z geoportalu wygeneruje warstwice w QGIS ( opisuje graficznie warstwice), ale generując je do DXF znikają opisy warstwic, oraz przy próbie zmiany układu geodezyjnego na 2000 pozostaje stary układ. 4. Wiem że to są dane obarczone błędem, ale do celów koncepcyjnych są wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 W dniu 21.05.2022 o 10:48, benek222 napisał: temat ciekawy. Edycję chmury punktów można w QGIS, ale jeszcze jestem zielony. Może ktoś ma pomył poniższe prosto wykonać w Qgis/ ZWCAD / Nakładkach/. 1. Do celów opracowania koncepcji kanalizacji sanitarnej potrzepuje mapę geodezyjna (obszar np. 400 ha), która jest być uboga w pikiety. I tu pomysł, aby wykorzystanie NMT do wygenerowania warstwic i podczytania do mapy geodezyjnej otrzymanej z ośrodka. 2. Jakie dane NMT najlepiej pobierać z geoportalu ??. 3. Wstępnie, z pobranych danych z geoportalu wygeneruje warstwice w QGIS ( opisuje graficznie warstwice), ale generując je do DXF znikają opisy warstwic, oraz przy próbie zmiany układu geodezyjnego na 2000 pozostaje stary układ. 4. Wiem że to są dane obarczone błędem, ale do celów koncepcyjnych są wystarczające. Zrobiłem taki przykład do swojego projektu drogowego na próbę. Pobrałem z GEOPORTALA dane pomiarowe NMT - LIDAR do QGIS. Wyciąłem interesujący mnie obszar. W programie GEOSPATIAL ( wersja testowa ) zamieniłem współrzędne ETRF2000-PL/CS92 na ETRF-PL/CS200. Następnie wyeksportowałem w formie pliku tekstowego, który otworzyłem w programie drogowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 W dniu 11.05.2022 o 09:59, Mery napisał: Zapraszamy do pobrania 30 dniowej wersji testowej: Trial_Setup_CivilCAD_ZWCAD_10.2.30122021.exe Aplikacja jest kompatybilna z ZWCAD 2022, 2021 i 2020 Professional Podczas instalacji wybieramy opcję instalacji dla ZWCAD Civil 10.2 W kolejnym kroku mamy możliwość wyboru lub pominięcia kreatora ustawień. Aby skorzystać z aplikacji wraz z ZWCAD, należy program uruchomić poprzez ikonę ZWCAD CIVIL 10.2 Czy udało się Panu zainstalować i trochę "poużywać" ZWCAD Civil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 4 godziny temu, dmatusz3 napisał: Czy udało się Panu zainstalować i trochę "poużywać" ZWCAD Civil? Tak. Przerobiłem nawet w wolnym czasie kilka tutoriali ze strony producenta. Dosyć ciekawa nakładka. Minusem jest jak dla mnie cena i brak polskiej wersji językowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dmatusz3 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Dziękuję za informacje. Na razie nie planujemy przetłumaczyć tej nakładki na język polski z kilku powodów. Mamy nakładkę o podobnej funkcjonalności (którą tłumaczyliśmy na język polski oraz opracowaliśmy instrukcję w języku polskim) - TcpMDT. Wersja testowa jest tutaj https://www.zwcad.pl/pobierz/zwcad-download/nakladki/tcp-mdt/203-tcp-mdt-v8-2020/file.html Dodatkowo do wstawiania map mamy Spatial Manager, tutaj również pracowaliśmy nad wersją polską. Wątek na forum o Spatial Manager. Do prostszych zastosowań mamy naszą autorską aplikację ZWGeo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Jarek
Mam pytanie dotyczące możliwości zwcad w powyższym temacie. Nie pytam się o nakładki . Czy zwcad posiada tą funkcję czy może przewiduje się w przyszłości jej dodanie.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi