Strzelba Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 Ostatnio przesiadłem się z v2018 na v2021 i zauważyłem, że przy samodzielnym zdefiniowaniu warstw dla znaków, program i tak tworzy automatycznie własne w-wy dla wypełnień lic. Przez to robi się straszny chaos na warstwach. Czy jest jakiś sposób, żeby to uporządkować? Dla zilustrowania tematu przesyłam video. Z góry dzięki. Pozdrawiam, Tomasz Capture_20210428113637.mp4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 Takie rozwiązanie wprowadziliśmy jako odpowiedź na zgłoszenia Użytkowników którzy woleli inne odcienie kolorów zwłaszcza niebieskiego i jego odpowiednika w skali szarości, oraz osób, które korzystają z tych samych plików projektów na innych programach. Tam były czasem problemy z wyświetlaniem kolorów. Teraz można je łatwo przypisać na nowo jeśli coś się gdzieś źle wyświetla. Jeśli taki stan zaciemnia sytuację. Może Pan skorzystać z filtrów warstw i wyłączyć wyświetlanie w liście tych, które przeszkadzają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strzelba Posted April 28, 2021 Author Report Share Posted April 28, 2021 (edited) Dziękuję za pomoc. Wiadomo - wszystkim nie dogodzisz. Ale kiedyś było "pyk" - znaki znikały, "pyk" - znaki powracały (w całości). Teraz osiągam stan ZEN, zanim się przeklikam przez "piśąt" (50) warstw, filtrów, kolorków z osobna i czego tam jeszcze... I nagle "pyk" - po godzinie udało się wyłączyć warstwę znaki. Jest zabawa ;)))))) Pozdrawiam, Tomasz :))))) Edited April 28, 2021 by Strzelba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Włodek Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 Kwestia przyzwyczajenia - po pewnym czasie okazuje się, że obecny sposób daje więcej możliwości, jak np. grupowa zmiana znaków na szare. Trochę czasu to trwa, ale potem już nie chce się wracać do starego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted May 17, 2021 Report Share Posted May 17, 2021 Warstwy są tylko jednym z mechanizmów jakiem mamy do dyspozycji. Zastanawiałem się nad tym czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem zrobić okienko gdzie moglibyśmy włączać i wyłączać znaki na podstawie jakichś kryteriów. np na podstawie stanu, ale nie tylko. Co jeszcze mogłoby się przydać? Jak z tego korzystać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts