jolinho Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Witam. Posiadam ZWCADa 2021 Pro. Moim problemem jest brak polskich liter w metkach pomieszczeń. Przed aktualizacją na ZWCAD+ 2015 Pro wszystko było ok. Poproszę o jakis trop co można tutaj zaradzić. Z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Proszę sprawdzić używany Styl tekstu. Jakiej czcionki używa... Jeżeli w 2015+ było dobrze, to ta czcionka jest w C:\Program Files (x86)\ZWCAD+ 2015\fonts i można ją przekopiować do C:\Program Files\ZWSOFT\ZWCAD 2021\fonts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Witam, proszę sprawdzić rodzaj czcionki z którą występuje problem i skopiować tą czcionkę z ZWCAD+ 2015 do folderu z czcionkami ZWCAD 2021. U mnie występował problem z czcionką ROMANS.SHX Czcionkę, w której pojawiały się polskie znaki skopiowałem z innej wersji programu (nie pamiętam czy innej wersji ZWCADA czy z innego CADA). U mnie w ten sposób problem został rozwiązany Czcionkę należy skopiować do folderu: ():\Program Files\ZWSOFT\ZWCAD 2021\fonts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolinho Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Super, dziekuje. Wrócę do biura po południu to dam znać czy sie udało. Nie jestem tylko pewien czy nie wyrzuciłem folderu 2015+... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Najczęściej w takich sytuacjach brakuje właśnie czcionki ROMANS.SHX W razie czego wklejam: romans.shx Można też w Stylu tekstu zamienić nieistniejącą czcionkę na inną np. SIMPLEX.SHX (jako podobną do podejrzewanej ROMANS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 BTW: Dlaczego ZWSoft nie może wrzucić do instalatora ZWCADA 'bogatszą' wersję czcionek (m. in. uzupełnioną o polskie znaki)? Prawie z każdym nowym wydaniem ZWCADA ktoś zgłasza problemy ze znakami specjalnymi w czcionkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Czcionki SHX i TTF są publicznie dostępne. Jeżeli każdy z użytkowników po wpisaniu w wyszukiwarkę, ma dostęp do nastu tysięcy pierwszych i zapewne wielokrotnie więcej drugich, to zawsze znajdą się użytkownicy, którzy nie mają czcionek jakie mają inni. W ZWCAD jest funkcja eTransmit, która pozwala przekazywać rysunki w całości, czyli nie tylko DWG, ale również wszystko co do niego jest dołączone, również czcionki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 35 minut temu, Adam Klaczek napisał: Czcionki SHX i TTF są publicznie dostępne. Jeżeli każdy z użytkowników po wpisaniu w wyszukiwarkę, ma dostęp do nastu tysięcy pierwszych i zapewne wielokrotnie więcej drugich, to zawsze znajdą się użytkownicy, którzy nie mają czcionek jakie mają inni. Pisząc o aktualizacji czcionek miałem na myśli te podstawowe, które instalowane są z programem. Zgadzam się, że zawsze może znaleźć się osoba, której będzie brakowała jakaś czcionka - wtedy zgodnie z Pana radą może skorzystać z publicznie dostępnej listy. Jeśli natomiast miałem zainstalowany program ZWCAD+ 2015, który odczytywał polskie znaki w podstawowych czcionkach (instalowanych przez program, bez dodatkowej ingerencji ze strony użytkowanika), a później wychodzi kilka nowszych wersji programu (począwszy od ZWCADa 2017 do 2021) i podstawowe czcionki nie obsługują znaków specjalnych to jest to pewnego rodzaju krok wstecz (w tej konkretnej kwestii). Na tym forum kilkukrotnie był poruszany temat obsługi znaków specjalnych przez podstawowe czcionki. Przez kilka kolejnych wersji ZWSoft nie podmienił żadnej z czcionek w instalatorze (przynajmniej nie te, co do których były zgłoszenia). Praktycznie za każdym razem po instalacji nowej wersji (jeśli nie odbywa się to za pomocą aktualizacji, które nie zawsze działają albo nie wszystko działa po nich prawidłowo), muszę pamiętać o podmianie pliku z podstawową czcionką. Tych plików jest znacznie więcej (choćby pierwszy z brzegu dotyczący wydruków DWG to PDF.pc5). Gdyby ZWSoft zadbał o takie detale znacznie ułatwiłby życie użytkownikom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolinho Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Skopiowałem czcionkę od Adama i wszystko jest ok. Wielkie dzięki! Swoją drogą też mnie to dziwi że aktualizacja kosztuje xxx a otrzymany produkt ma tak proste niedociągnięcia... Jeszcze raz dzięki, problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi