krzychu Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Mam pytanie: czy jest w ZWCadzie funkcja zamiany obiektów? Chodzi mi o coś takiego - jest blacha z kilkunastoma otworami, gdzie narysowane są 3 okręgi współśrodkowe i podwójna oś symetrii, w sumie 7 elementów na każdy otwór. Muszę to zastąpić otworami pod wypalarkę. Takich blach mam ponad 100, więc taka funkcja przyspieszyłaby pracę. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Jeśli to są bloki to nie ma problemu - jest polecenie _blockreplace Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Jeżeli to nie bloki, wykorzystał bym polecenie _.QSELECT - np. zaznaczając wszystkie okręgi większe od X po zaznaczeniu można usunąć a pozostałe - mniejsze od X - zaznaczyć wszystkie i zmienić wartość np. na Y Z liniami analogicznie - zaznaczyć wszystkie i usunąć. Cytuj
perlon Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Można również bez filtra zaznaczyć wszystkie okręgi, zmienić im średnicę na oczekiwaną, a potem lisp'em do kasowania duplikatów usunąć nadmiarowe. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 2 minuty temu, perlon napisał: zaznaczyć wszystkie okręgi, zmienić im średnicę na oczekiwaną Świetny pomysł. 3 minuty temu, perlon napisał: potem lisp'em do kasowania duplikatów usunąć nadmiarowe Można też użyć polecenia wbudowanego do ZWCADa do usuwania nakładających się obiektów- overkill Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi