krzychu Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Mam pytanie: czy jest w ZWCadzie funkcja zamiany obiektów? Chodzi mi o coś takiego - jest blacha z kilkunastoma otworami, gdzie narysowane są 3 okręgi współśrodkowe i podwójna oś symetrii, w sumie 7 elementów na każdy otwór. Muszę to zastąpić otworami pod wypalarkę. Takich blach mam ponad 100, więc taka funkcja przyspieszyłaby pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Jeśli to są bloki to nie ma problemu - jest polecenie _blockreplace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Jeżeli to nie bloki, wykorzystał bym polecenie _.QSELECT - np. zaznaczając wszystkie okręgi większe od X po zaznaczeniu można usunąć a pozostałe - mniejsze od X - zaznaczyć wszystkie i zmienić wartość np. na Y Z liniami analogicznie - zaznaczyć wszystkie i usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perlon Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Można również bez filtra zaznaczyć wszystkie okręgi, zmienić im średnicę na oczekiwaną, a potem lisp'em do kasowania duplikatów usunąć nadmiarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 2 minuty temu, perlon napisał: zaznaczyć wszystkie okręgi, zmienić im średnicę na oczekiwaną Świetny pomysł. 3 minuty temu, perlon napisał: potem lisp'em do kasowania duplikatów usunąć nadmiarowe Można też użyć polecenia wbudowanego do ZWCADa do usuwania nakładających się obiektów- overkill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi