gruzin Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Znalazłem na innym forum temat z dodatkowymi wzorami kreskowań do ZWCADA. link do postu : http://www.zwcadclub.com/forum/forum_posts.asp?TID=175 link do pobrania kreskowań : http://www.zwcadclub.com/uploadfile/zwclub_resource/Hatch/HatchSample.rar mam nadzieję, że się komuś przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Dziękuję bardzo za informację. Cenne znalezisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Spora biblioteczka ...forum ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zauważyłem, że oprócz plików stworzonych jako dodatkowe kreskowania jest w tej paczce plik acadiso.pat który jest skopiowany z autocada. Dodatkowe wzory kreskowań pojawiają się w zakładce "Custom" a te z pliku acadiso w zakładce "Other Predefined" na poszarzałym tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBR Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam! Dzięki. Bardzo przydatny plik., Przy okazji dodam kreskowania wymyślone przeze mnie, może komuś się przyda. KBR hatch.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Bardzo fajna rzecz. Sprawdziłem, niestety tylko pośrednio w autocadzie. Nie potrafię ich doinstalować w zwcad. Może ktoś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Wystarczy pliki PAT skopiować do katalogu ZWCAD/Patterns Następnie w programie ZWCAD proszę uruchomić polecenie kreskowania W podstawowym okienku kreskowania proszę wybrać w polu typ "Dostosowana", po prawej stronie od podglądu jest przycisk ... pozwalający na wybranie pliku, po jego kliknięciu, pojawi się okienko "Paleta wzorów kreskowania" w nim w zakładce "Dostosowana" można wybrać interesujący nas wzór. Następnie wystarczy potwierdzić OK i nowy wzór będzie dostępny do użycia. Jeśli pomimo użycia określonego wzoru, kreskowanie takie będzie niewidoczne w rysunku, należy ustawić odpowiednią wartość w polu Skala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Dzięki, już "dałem radę". W autocadzie jest troszkę inaczej :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie. Po skopiowaniu plików do katalogu Patterns oprócz wzorów w zakładce "dostosowane", pojawiły mi się również nowe wzory w zakładce "inne". Są one jednak obrazowane w złej skali ( podgląd już prawidłowy). Można coś na to zaradzić. Chciałbym je również zachować, ale w takiej postaci są trudne w obsłudze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 W tej paczce, oprócz wielu plików jest też jeden acadiso, zawarte tam kreskowania są jakoś inaczej interpretowane, być może jest kilka wzorów w jednym pliku, w tych innych jest po jednym zworze na plik. Skale zawsze można ustawiać w momencie wstawiania, co do skali podglądów niestety nic nie da się zrobić. jest ona prawdopodobnie generowana dynamicznie w czasie wybierania wzorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zmiana skali to oczywista oczywistość :grin: , podgląd również jest skalowany, chodzi o obraz w ikonkach po rozwinięciu zakładki inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Plik acadiso.pat jest rzeczywiście inaczej interpretowany przez ZwCada ale ma to chyba związek z nazwą pliku. Jak zmieniłem nazwę na inną to wzory kreskowań już nie pojawiały się w zakładce "inne" tylko w "dostosowana". podobnie jest z plikami w których jest tylko jeden wzór kreskowania. Jeżeli wzór kreskowania ma taką samą nazwę jak plik to w podglądzie od razu się pojawia do wyboru wzór kreskowania. Jeżeli nazwa jest inna to trzeba w zakładce "dostosowania" kliknąć na plik, zaakceptować informację że jest tam jeden wzór (tak jak przy pliku acadiso.pat gdy zmienimy mu nazwą) i dopiero potem można z niego korzystać. Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Tak. To doskonale rozwiązuje problem. Przesyłam ukłony do Białegostoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Może ktoś przedstawi krótki filmik jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi