2P Posted March 18, 2010 Report Share Posted March 18, 2010 Zadałem kiedyś tu na forum pytanie na jakim kolorze okna rysujecie. Białym, szarym, czarnym? W naszej pracowni zdecydowanie przeważa biały, ale bardzo często kooperanci przysyłają rysunki źle widoczne na naszych komputerach... Cóż widać kochają żółty i czarne tło ;) Kiedyś moi współpracownicy poprosili mnie o napisanie skryptu działającego jako przełącznik koloru ekranu. Ten skrypt jest banalny (1 lekcja Lispa) ale myślę, że może komuś się przydać, szczególnie jeśli podepnie się go pod "przycisk" w toolbarze. (defun c:bw () (setq color1 7 color2 250 color (getvar "bkgcolor") ) (if (= color color1) (command "_bkgcolor" color2) ;else (command "_bkgcolor" color1) ) ) Liczby 7 i 250 to kolory przełączanych ekranów - można sobie je zmienić wg uznania... Pzdr. =2P= Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruzin Posted March 18, 2010 Report Share Posted March 18, 2010 Bardzo proste i przydatne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBR Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Bardzo fajny pomysł! Jakiś czas temu pisałem, że przestrzeń papieru i modelu maja jednakowy kolor, tak było w 2008. Wtedy ten problem rozwiązałem za pomocą dwóch przycisków. ^C^C_bkgcolor 255 ^C^C_bkgcolor 0 Ale jeden przycisk jest lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 fajny ułatwiacz życia! :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Ja używam 252 :) oczy sie mniej męczą. Kolor optymalny dla jasnych i ciemnych linii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBR Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 używałem tej procedury, ale w 2012+ nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruzin Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 Ano nie działa w zwcad+ znalazłem innego lispa który jednym poleceniem TBC zmienia kolor modelu lub papaieru z białego na czarne. W zwcad 2012+ BETA - działał, a teraz w stabilnych wersjach już nie działa. Lisp oczywiście śmiaga pod AC. Zamierzam go przerobić ale nie mam ostatnio czasu. tutaj kod: ;========================================================================= (defun c:TBC (/ pref col tm) (setq tm (getvar "tilemode")) (setq pref (vla-get-display (vla-get-Preferences (vlax-get-acad-object) ) ) ) (if (zerop tm) (setq cur (vla-get-graphicswinlayoutbackgrndcolor pref)) (setq cur (vla-get-graphicswinmodelbackgrndcolor pref)) ) (setq col (vlax-variant-value (vlax-variant-change-type cur vlax-vblong ) ) ) (if (not (or (eq col 0) (eq col 16777215))) (setq col 0) ) (cond ((zerop tm) (vla-put-graphicswinlayoutbackgrndcolor pref (vlax-make-variant (abs (- col 16777215)) vlax-vblong) ) (vla-put-layoutcrosshaircolor pref (vlax-make-variant col vlax-vblong) ) ) (t (vla-put-graphicswinmodelbackgrndcolor pref (vlax-make-variant (abs (- col 16777215)) vlax-vblong) ) (vla-put-modelcrosshaircolor pref (vlax-make-variant col vlax-vblong) ) ) ) (vlax-release-object pref) (princ) ) ;========================================================================= Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted September 17, 2012 Report Share Posted September 17, 2012 Sprawdziłem udostępniony przez Pana skrypt i rzeczywiście jest z nim problem. Prześlę zgłoszenie do ZWSOFT. Postaram się również napisać własny skrypt, który umożliwi zmianę kolorów tła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBR Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 Potrzebny był mi przełącznik b-w i i okazało że procedura TBC w 2015+ dział Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojacek Posted June 1, 2015 Report Share Posted June 1, 2015 Swego czasu (miljon lat temu...) w AutoCAD-zie, robiłem coś takiego: http://kojacek.republika.pl/bkg.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted June 1, 2015 Report Share Posted June 1, 2015 Polubiłem ten grafitowy kolor tła 33,40,48 z białym krzyżem, odpowiednikiem by było odwrotnie białe tło i np. czarny krzyż. Jak by wyglądał wtedy taki lisp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts