2P Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Zadałem kiedyś tu na forum pytanie na jakim kolorze okna rysujecie. Białym, szarym, czarnym? W naszej pracowni zdecydowanie przeważa biały, ale bardzo często kooperanci przysyłają rysunki źle widoczne na naszych komputerach... Cóż widać kochają żółty i czarne tło ;) Kiedyś moi współpracownicy poprosili mnie o napisanie skryptu działającego jako przełącznik koloru ekranu. Ten skrypt jest banalny (1 lekcja Lispa) ale myślę, że może komuś się przydać, szczególnie jeśli podepnie się go pod "przycisk" w toolbarze. (defun c:bw () (setq color1 7 color2 250 color (getvar "bkgcolor") ) (if (= color color1) (command "_bkgcolor" color2) ;else (command "_bkgcolor" color1) ) ) Liczby 7 i 250 to kolory przełączanych ekranów - można sobie je zmienić wg uznania... Pzdr. =2P= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Bardzo proste i przydatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBR Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Bardzo fajny pomysł! Jakiś czas temu pisałem, że przestrzeń papieru i modelu maja jednakowy kolor, tak było w 2008. Wtedy ten problem rozwiązałem za pomocą dwóch przycisków. ^C^C_bkgcolor 255 ^C^C_bkgcolor 0 Ale jeden przycisk jest lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 fajny ułatwiacz życia! :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Ja używam 252 :) oczy sie mniej męczą. Kolor optymalny dla jasnych i ciemnych linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBR Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 używałem tej procedury, ale w 2012+ nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Ano nie działa w zwcad+ znalazłem innego lispa który jednym poleceniem TBC zmienia kolor modelu lub papaieru z białego na czarne. W zwcad 2012+ BETA - działał, a teraz w stabilnych wersjach już nie działa. Lisp oczywiście śmiaga pod AC. Zamierzam go przerobić ale nie mam ostatnio czasu. tutaj kod: ;========================================================================= (defun c:TBC (/ pref col tm) (setq tm (getvar "tilemode")) (setq pref (vla-get-display (vla-get-Preferences (vlax-get-acad-object) ) ) ) (if (zerop tm) (setq cur (vla-get-graphicswinlayoutbackgrndcolor pref)) (setq cur (vla-get-graphicswinmodelbackgrndcolor pref)) ) (setq col (vlax-variant-value (vlax-variant-change-type cur vlax-vblong ) ) ) (if (not (or (eq col 0) (eq col 16777215))) (setq col 0) ) (cond ((zerop tm) (vla-put-graphicswinlayoutbackgrndcolor pref (vlax-make-variant (abs (- col 16777215)) vlax-vblong) ) (vla-put-layoutcrosshaircolor pref (vlax-make-variant col vlax-vblong) ) ) (t (vla-put-graphicswinmodelbackgrndcolor pref (vlax-make-variant (abs (- col 16777215)) vlax-vblong) ) (vla-put-modelcrosshaircolor pref (vlax-make-variant col vlax-vblong) ) ) ) (vlax-release-object pref) (princ) ) ;========================================================================= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Sprawdziłem udostępniony przez Pana skrypt i rzeczywiście jest z nim problem. Prześlę zgłoszenie do ZWSOFT. Postaram się również napisać własny skrypt, który umożliwi zmianę kolorów tła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBR Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Potrzebny był mi przełącznik b-w i i okazało że procedura TBC w 2015+ dział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojacek Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Swego czasu (miljon lat temu...) w AutoCAD-zie, robiłem coś takiego: http://kojacek.republika.pl/bkg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Polubiłem ten grafitowy kolor tła 33,40,48 z białym krzyżem, odpowiednikiem by było odwrotnie białe tło i np. czarny krzyż. Jak by wyglądał wtedy taki lisp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi