ZWCAD 2019 - dodawanie niestandardowych rozmiarów papieru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ZWCAD 2019 PRO wersja ENG.
Czy ktoś z użytkowników miał problem z dodawaniem niestandardowych rozmiarów papieru (custom paper sizes) dla drukarki (np. DWG to PDF.pc5)?
U mnie dodawanie papierów lub odejmowanie z listy FILTER PAPER SIZE nie działało przy normalnej instalce ZWCADA 2019... Dodawane papiery nie pojawiały się, a odznaczone papiery wracały do pierwotnych ustawień. Przechodziłem procedurę jak w ZWCADZIE 2018, ale w wersji 2019 program nie reagował (wracał do standardowych ustawień).
Dopiero podmiana pliku DWG to PDF.pc5 (skopiowany z wersji 2018 na wersję 2019) rozwiązała problem. Nie wiem czy w tym przypadku reinstalacja mogłaby okazać się pomocna (nie próbowałem).
Czy ktoś z użytkowników ZWCADA 2019 doświadczył podobnych problemów?

Opublikowano

Witam,
Mieliśmy jakieś dwa czy trzy przypadki z ustawieniem niestandardowych rozmiarów papieru, ale dotyczyło to różnych drukarek. Po resecie profilu wróciło wszystko do normy. Sądzę, że mogło to wynikać z zainstalowanej wcześniej wersji Beta, gdzie mogły być zapisane jakieś błędy w pliku pc5.
U mnie zarówno filtrowanie rozmiarów, jak i dodawanie niestandardowych formatów działa.

Opublikowano

Dziękuję za informacje. Tak jak pisałem powyżej, u mnie problem rozwiązałem podmianą pliku DWG to PDF.pc5. Plik skopiowałem z ZWCADA 2018.
Myślałem również o resecie profilu lub reinstalce, ale jako jedne z ostatnich możliwych rozwiązań.

Zastanawiałem się właśnie czy to problem ZWCADA 2019 czy raczej przyczyną jest coś innego (np. dodatkowe nakładki lub jak wspominał @pawmal instalka wersji BETA).
Dziękuję. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Również mam problem z dodawaniem niestandardowych formatów. Mój ploter to Canon IPF  670. Kiedy chcę na bieżąco wydrukować coś w poza standardowymi formatami to nie możliwe muszę w ploterze za każdym razem tworzyć wybrany format by móc wydrukować.

Resetowanie pliku pc5 nie przynosi rezultatu. .   

Opublikowano
Godzinę temu, Grześ4 napisał:

Witam!

Również mam problem z dodawaniem niestandardowych formatów. Mój ploter to Canon IPF  670. Kiedy chcę na bieżąco wydrukować coś w poza standardowymi formatami to nie możliwe muszę w ploterze za każdym razem tworzyć wybrany format by móc wydrukować.

Resetowanie pliku pc5 nie przynosi rezultatu. .   

Witam,

nie wiem czy dobrze myślę, ale w przypadku drukarek i ploterów 'niewirtualnych' należałoby stworzyć dodatkowe (niestandardowe) rozmiary papierów w ustawieniach urządzenia (poza programem ZWCAD). W Start Menu wybrać Urządzenia i Drukarki a następnie wybrać ploter i Preferencje drukowania. Tutaj powinna być opcja dodawania niestandardowych rozmiarów papieru. W przypadku ploterów zazwyczaj jeden wymiar (wysokość papieru) jest standardowy, a długość można zmieniać. Ewentualnie ustawić maksymalną długość (np. 2500mm) i ploter powinien rozpoznać koniec obszaru drukowania i dociąć papier kilka cm za obszarem drukowania (tak to działa np. w OCE TDS400, a nie jest to zbyt nowe urządzenie).

W samym programie CAD wybiera się urządzenie drukujące (w Pana przypadku ploter), a następnie wybiera się zdefiniowany wcześniej rozmiar papieru, który program powinien widzieć jako zdefiniowany dla tego typu urządzenia.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź

Do tego doszedłem ale niesmak pozostał.

Wcześniej używałem i czasem używam programów CAD konkurencyjnych firm  a nawet Autodesk DWG True Vie 2017 gdyż z niektórymi wydrukami miałem problem.

Jednak w każdym z tych programów ten sposób tworzenia niestandardowych arkuszy działa,. Oczywiście to nie problem stworzyć sobie kilka arkuszy ale niekiedy pojawia się potrzeba szybkiego wydruku akurat z niezapisanego wcześniej formatu. ( pracuję czasem na rastrach i drukuję właśnie różnych rozmiarów mapy)

Uważam to za wadę tego programu jakby był pisany pod standardowe drukarki A3 może A1 ale nieraz korzysta się z innych formatów i tu jest walnięty menadżer wydruków. W dzisiejszej dobie pisania programów takie wpadki nie powinny mieć miejsca.

Miałem nadzieję na upgrade poprawkę producenta. 

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Druga wada jaką znalazłem przy wydrukach wielkoformatowych

Po zaznaczeniu określonego obszaru i przejściu do podglądu wydruku jest ok. ale dalej jak daję wydruk na ploterze mam jeszcze raz podgląd i okazuje się że obraz został powiększony 2 razy i drukuje później powiększony obraz.

Kiedy robię wydruk z innego programu wszystko jest ok.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

ZWCAD 2020 vernum = "2019.05.29(46310)_x64" problem z dodawaniem niestandardowych rozmiarów papieru dla drukarki DWG to PDF.pc5 ciągle występuje.

Rozwiązanie problemu jest proste, bo wystarczy skopiować plik DWG to PDF.pc5 ze starszej wersji programu i podmienić w katalogu wersji 2020 (np. skopiować z ZWCADA 2018 - proszę nie kopiować z wersji 2019, bo w tej wersji problem również występuje).

• 1 rok później...