jacnightingale Opublikowano 13 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Serwus! Czy jest jakiś szybki i prosty sposób na przywrócenie domyślnych kolorów w podpiętym odnośniku? Przykładowo podpiąłem sobie jakiś odnośnik i musiałem go wydrukować na szaro. Jak najłatwiej będzie mi powrócić do pierwotnej kolorystyki? I przy okazji zapytam, czy jest szansa na drukowanie konkretnego odnośnika na szaro bez zmiany jest kolorów w warstwie? Są jakieś filtry albo style wydruku odnoszące się tylko do konkretnego odnośnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 13 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Użyj zmiennej visretain = 0 a następnie przeładuj rysunek. Ustawienia warstw z XREFa powinny się zresetować. Później warto przywrócić zmienną VISRETAIN = 1 aby po kolejnych zmianach ustawień warstw można było te zmiany zapisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 13 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Tutaj też można by przeładować lub użyć zmiennej visretain. A co do drugiego pytania, na szybko przychodzą mi sposoby: - edycja odnośnika _refedit - zmiana koloru na szary -> wydruk -> ponownie edycja, zmiana koloru "jak warstwa" - konwersja stylu wydruku na stb i ustawienie dla każdej warstwy odnośnika np. stylu monochrome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacnightingale Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Czy chodzi o zwykłe przeładowanie odnośnika w menadżerze Xrefów? Jeżeli tak to czy mam zmienną visretain równą 1 czy równą 0 to nie ma znaczenia. Kolory pozostają bez zmian po przeładowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Spróbuj zatem zmienić visretain na 0, następnie zapisz plik, zamknij go (ewentualnie zamknij całkowicie ZWCADa) i otwórz później plik na nowo. Warstwy powinny się zresetować. Przynajmniej tak mi to kiedyś działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Dzień dobry, Rysunek, który został zapisany z wartością visretain = 0 weźmie stany warstw ze źródłowego xrefa (oryginału), a rysunek, który został zapisany z wartością VISRETAIN = 1 otworzy się z warstwami jak przy zapisie (edytowanymi). (na przykładzie oryginalny xref to okręgi: czerwony i zielony) Zmiana wartości - zapisanie - ponowne otwarcie - odwraca efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi