mlodywilk4 Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Witam wszystkich Jestem raczej początkującym użytkownikiem i Mam problem z poleceniem EXTRUDE po odpowiedniej ścieżce. Aby naświetlić całość podam krok po kroku co zrobiłem. : - W nowym projekcie narysowałem okrąg i przeniosłem do niego początek układu współrzędnych UCS; zamieniłem okrąg na polilinie poleceniem PEDIT - Następnie obróciłem UCS o 90 deg względem osi X aby narysować linię prawie prostopadłą do okręgu. - Obróciłem z powrotem układ UCS tym razem -90 deg względem osi X i otrzymalem na płaszczyźnie XY okrąg i linię ze środka okręgu w górę , nachyloną do osi Z - Polecenie ETRUDE po zaznaczeniu obiektu i wprowadzeniu P zamiast wysokości wyciągnięcia wyrzuca informacje, że " nie mogę rozpoznać wpisu spróbuj ponownie Nie wiem o co chodzi dlatego wyszczegulniłem wszystko bo może popełniłem jakiś błąd odnośnie tych UCS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejo Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Nie jestem tego do końca pewien, ale wydaje mi się, że Zwcad nie potrafi wyciągać po ścieżce (polecenie EXTRUDE). Wczoraj próbowałem wyciągać okrąg po łuku - bezskutecznie. Termin "Podaj ścieżkę" to tylko pokazanie odległości na ekranie zamiast wpisania z klawiatury. Zresztą kształt kursora powinien się zmienić na "wskazujący" czyli mały kwadracik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejo Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Dodam, że okręgi wyciąga bez zamiany ich na obiekty innego rodzaju (Polilinia, region). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Poniżej zamieszczam film ilustrujący sposób wyciągnięcia po ścieżce. Aby wskazać ścieżkę proszę wpisać literę ś w linii poleceń. Pozdrawiam wyciągnięcie_po_ścieżce.avi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mlodywilk4 Posted February 27, 2010 Author Report Share Posted February 27, 2010 Wiedziałem, że coś nie tak bo program po polsku a help w angielskim :) Nigdy nie przyszłoby mi do głowy żeby wpisać ś Dzięki wielkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Poniżej zamieszczam także film, jak wykonać taką operacje w darmowym programie 3D - KOMPAS-3D LT. Film jest nagrany w programie w wersji angielskiej, jednak sam program można spolszczyć bez problemów. wyciągnięcie_po_ścieżce_KOMPAS-3D_LT.avi Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted June 14, 2010 Report Share Posted June 14, 2010 W najnowszej wersji ZWCAD 2010 (z końca maja 2010) dodano 2 polecenia do tworzenia brył: LOFT - wyciągnięcie bryły poprzez przekroje. SWEEP - wyciągnięcie bryły poprzez przekrój po wyznaczonej ścieżce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz_ Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Może trochę pomarudzę.. jaka jest różnica między SWEEP a wyciąganiem EXTRUDE po ścieżce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Funkcja EXTRUDE pozwala na wyciągnięcie np. polilini zamkniętej, regionu przez podanie wysokości wyciągnięcia lub ścieżki. Funkcja SWEEP pozwala na wyciągnięcie profilu zamkniętego lub otwartego np. łuku lub polilinii otwartej po ścieżce z dodatkowymi opcjami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz_ Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alojz Posted December 19, 2014 Report Share Posted December 19, 2014 W najnowszej wersji ZWCAD 2010 (z końca maja 2010) dodano 2 polecenia do tworzenia brył: LOFT - wyciągnięcie bryły poprzez przekroje. Czy poleceniem loft można zbudować bryłę, która byłaby "symetryczna"? Na załączonych rysunkach próba wyciągnięcia bryły z dwóch "symetrycznych" zamkniętych polilini. Jak widać bryła jest jakby przekrzywiona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts