czarnula_100 Posted May 4, 2018 Report Share Posted May 4, 2018 Witam Mam pytanie dlaczego multilinia nie jest prowadzona po osi mimo ze jest wpisany jednakowy offset. Rysuje się od jednej z krawędzi. Dodatkowo nie trzyma jednostek. Rysuję w cm a multilinie muszę podawać w decymetrach? rysując multilinię gr 8 cm muszę w offsecie wpisać 0.4. Jakaś ogromna niekonsekwencja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 4, 2018 Report Share Posted May 4, 2018 Wyrównanie (domyślnie góra) oraz skalę multilinii (domyślnie jest ustawiona na 20) ustalamy podczas rysowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted May 5, 2018 Author Report Share Posted May 5, 2018 To inaczej niż w autocadzie tam jest ustawione domyślnie na zero. Dziekuję za podpowiedz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted May 5, 2018 Author Report Share Posted May 5, 2018 Witam ponownie jednak coś jest nie tak z multilinią. Po pierwsze narysowane pół projektu multilinią zniknęło ( konkretnie cała narysowana więźba dachowa. 2) po wywołaniu w tym pliku polecenia multiline style wyskakuje okno parametr jest niepoprawny. 3) Wcześniej kiedy to działało ( połowicznie) nie mogłam stworzyć nowego stylu. Po wywołaniu polecenia i wpisaniu nazwy brak podświetlenia kontynuacji ustawień. vernum = "2017.12.05(24685)_x64" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted May 5, 2018 Author Report Share Posted May 5, 2018 Dodatkowa informacja multilinia nie ładuje się wtedy kiedy plik jest xrefowany . Jest w stylach ale nie wyświętla się. Sprawdzałam wszystkie warstwy są aktywne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 5, 2018 Report Share Posted May 5, 2018 Proszę w miarę możliwości podesłać plik na priv - sprawdzimy go. Z tego co sprawdzam, to multilinie podczytują się bez problemu w xrefach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted May 5, 2018 Author Report Share Posted May 5, 2018 przesyłam screeny. xref z multilinią (001) załadowany xref w pliku już bez multilini (002) i powrót czyli otwarcie z poziomu pliku funkcją otwórz xref (003) już bez multilini. Wszystko znika. pliki cadowskie przesłałam na priv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted May 5, 2018 Author Report Share Posted May 5, 2018 właśnie odkryłam, że przy stylach multilini wpisałam nową nazwę bez podkreślnika - ustawienia (continue) nieaktywne przy dodaniu podkreślnika za nazwą - ustawienia się uaktywniły. Wcześniej jak widać wpisałam nazwę bez podkreślnika i ustawienia bazowe standard można było zmienić bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 6, 2018 Report Share Posted May 6, 2018 Wysłałem Pani na maila pliki. Proszę zobaczyć czy multilinie wyświetlają się prawidłowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 Dnia 6.05.2018 o 01:42, czarnula_100 napisał: właśnie odkryłam, że przy stylach multilini wpisałam nową nazwę bez podkreślnika - ustawienia (continue) nieaktywne przy dodaniu podkreślnika za nazwą - ustawienia się uaktywniły. Wcześniej jak widać wpisałam nazwę bez podkreślnika i ustawienia bazowe standard można było zmienić bez problemu. Witam Nie można utworzyć stylu o takiej samej nazwie, który już jest zdefiniowany. Wielkość liter nie ma znaczenia; krokiew i KROKIEW to ten sam styl, dlatego przycisk Continue był nieaktywny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnula_100 Posted May 7, 2018 Author Report Share Posted May 7, 2018 Witam Gdyby chodziło tylko o te same nazwy napisane dużą i małą literą nie byłoby problemu. Ja próbowałam nadać zupełnie nową nazwę i okno było nieaktywne. Tutaj przysłałam tylko przykład, że z podkreślnikiem funkcja zadziałała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts