Paweł Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Witam zamierzam kupić zwcad jednak zastanawiają mnie dwie rzeczy. Otóż zainstalowałem demo i mam taki problem że tworze obiekt 3d przez obrót cieniuje go jednak po wydruku nie widać cieni tylko same linie, jak ustawić żeby dało się drukować z cieniami?? I drugie pytanie czy w wersji PRO jest możliwość ustawienia np że dany obiekt 3d jest np ze szkła co za tym idzie jest np pół przeźroczysty?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
draft Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 nie korzystam z 3D w ZwCadzie, ale z tego co pisali koledzy i zresztą z tego co mówił przedstawiciele Zwcada na jednej z prezentacji jakiej byłem, ze jeśli chodzi o 3d i Zw to można sobie odpuścić, nie wiem może coś się zmieniło Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 ZWCAD jeszcze nie obsługuje drukowania wypełnionych powierzchni. Natomiast w sprawie przezroczystości, to częściowo jest taka możliwość, zależy do czego chce Pan to wykorzystać. Nie ma możliwości ustawienie półprzezroczystych obiektów na czas edycji, rysowania. Można natomiast ustawić materiał elementu na szkło, a następnie renderować scenę. W wyniku renderowania, element na obrazku, będzie miał materiał - będzie przezroczysty. Może to być też częściowe rozwiązanie problemu drukowania bez powierzchni. Można renderować scenę do pliku JPG, będą tam zawarte materiały, światła/cienie i inne tego typu cechy. a następnie taki obrazek można oczywiście wydrukować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Modeluje w 3d bryłami typu solid, w komforcie użytkowania nie odstaje mocno od autocada. Brakuje mi komendy do zrzutek widoków 3d na 2d tzn _solprof Jest obecnie w opracowywaniu w Chinach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz_ Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 czy ZWCAD już obsługuje drukowanie wypełnionych powierzchni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Zacieniowanych brył nie potrafi wydrukować. Natomiast obszary wypełnione gradientem, w kolorze - już tak. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz_ Posted May 19, 2011 Report Share Posted May 19, 2011 gradientem? czyli po renderingu? A jak to zrobić, żeby zadziałało? (mam 2011) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted May 19, 2011 Report Share Posted May 19, 2011 Generalnie chodzi o wypełnienie gradientem. Proszę zobaczyć na film. Pozdrawiam drukowanie-wypelnienia-gradientem.avi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz_ Posted May 19, 2011 Report Share Posted May 19, 2011 a, na płaskim - no tak.... dzięki a co z przestrzenią 3d? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts