bobik_123 Posted September 5, 2017 Report Share Posted September 5, 2017 (edited) 2017.08.22(21234)_x64 Witam Są jakieś problemy z pracą na arkuszach w najnowszej wersji beta. Pracuję na jednym arkuszu, przechodzę na drugi i blokada - nie mogę powiększyć, zmienić widoku (przesunąć), nic... Przy próbie powiększenia rysunku (kółkiem myszy) miga część wypełnienia. Zmiany współrzędnych przy kręceniu kółkiem i przesuwaniu myszą sugerują ,że rysunek jest powiększany/pomniejszany/ przesuwany ale ja tego nie widzę,. Efekty tych działań nie są zapisywane, program zapisuje to co widać na ekranie. Czasami (nie zawsze) pomaga maksymalizacja i minimalizacja rzutni - potem na arkuszu da się pracować. 100% pomaga zapis i restart rysunku. log: Cytuj Polecenie: <przełącz na: ZGŁ 594x1000 plot>*Anuluj* Polecenie: *Anuluj* Polecenie: Wskaż drugi narożnik: *Anuluj* Polecenie: _.PSPACE Już istnieje w przestrzeni papieru Polecenie: '_.zoom Określ narożnik okna i podaj współczynnik skali (nX lub nXP), lub [Wszystko/Centrum/Dynamiczny/Zakres/Lewo/Poprzedni/Skala/Okno/oBiekt] <szybki>: _e Polecenie: '_.MSPACE Polecenie: '_.VPMAX Polecenie: '_.VPMIN Polecenie: *Anuluj* Polecenie: _.PSPACE Nie działa też centrowanie widoku w arkuszu - poprzez dwukrotne kliknięcie środkowym przyciskiem (kółkiem) myszy. - kilka razy po otwarciu rysunku działa, potem już nie - po dwukrotnym kliknięciu pokazuje się w pasku na dole tylko to: co poniżej. Jest to chyba powiązane z ww. blokadą Cytuj Polecenie: '_.zoom Określ narożnik okna i podaj współczynnik skali (nX lub nXP), lub [Wszystko/Centrum/Dynamiczny/Zakres/Lewo/Poprzedni/Skala/Okno/oBiekt] <szybki>: _e EDIT: Próbuję ww. efekt uzyskać na innych plikach z podobną zawartością i... nie mogę :D tam wszystko śmiga jak trzeba. Edited September 5, 2017 by bobik_123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Posted September 5, 2017 Report Share Posted September 5, 2017 Potwierdzam. Też to zaobserwowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted September 6, 2017 Report Share Posted September 6, 2017 Witam, potwierdzam powyższy problem. Zauważyłem go już w wersji 2017. Proszę spróbować wyczyścić rysunek poleceniem PURGE i przelecieć komendą TEST (_AUDIT). U mnie na niektórych rysunkach problemem były błędy, z którymi program ZWCad w wersji 2017 i 2018 nie radzi sobie (w wersji +2015 i innych CADach nie ma problemów z obsługą Layout'ów). Niektóre pliki nie działają poprawnie nawet po zastosowaniu powyższych komend. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobik_123 Posted September 6, 2017 Author Report Share Posted September 6, 2017 Próbowałem obu poleceń (błędy były, zostały usunięte) ale nie przyniosło to pożądanego efektu. W wersji 2017.06.07(18304)_x64 problemu nie zaobszerowałem. na ostatniej nie pracuję bo jest jeszcze bardziej skopana od poprzedniej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 6, 2017 Report Share Posted September 6, 2017 4 godziny temu, Chris napisał: Niektóre pliki nie działają poprawnie nawet po zastosowaniu powyższych komend. Czy możemy prosić o podesłanie takiego pliku (plików)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts