Arkusze 2018

bobik_123

Recommended Posts

2017.08.22(21234)_x64

Witam

Są jakieś problemy z pracą na arkuszach w najnowszej wersji beta. Pracuję na jednym arkuszu, przechodzę na drugi i blokada - nie mogę powiększyć, zmienić widoku (przesunąć), nic... Przy próbie powiększenia rysunku (kółkiem myszy) miga część wypełnienia.  Zmiany współrzędnych przy kręceniu kółkiem i przesuwaniu myszą sugerują ,że rysunek jest powiększany/pomniejszany/ przesuwany ale ja tego nie widzę,. Efekty tych działań nie są zapisywane, program zapisuje to co widać na ekranie. Czasami (nie zawsze) pomaga maksymalizacja i minimalizacja rzutni - potem na arkuszu da się pracować. 100% pomaga zapis i restart rysunku.

log:

Polecenie: <przełącz na: ZGŁ 594x1000 plot>*Anuluj*
Polecenie: *Anuluj*
Polecenie: 
Wskaż drugi narożnik: *Anuluj*
Polecenie: _.PSPACE
Już istnieje w przestrzeni papieru
Polecenie: '_.zoom 
Określ narożnik okna i podaj współczynnik skali (nX lub nXP), lub 
[Wszystko/Centrum/Dynamiczny/Zakres/Lewo/Poprzedni/Skala/Okno/oBiekt] <szybki>: _e
Polecenie: '_.MSPACE
Polecenie: '_.VPMAX
Polecenie: '_.VPMIN
Polecenie: *Anuluj*
Polecenie: _.PSPACE

Nie działa też centrowanie widoku w arkuszu - poprzez dwukrotne kliknięcie środkowym przyciskiem (kółkiem) myszy. - kilka razy po otwarciu rysunku działa, potem już nie - po dwukrotnym kliknięciu pokazuje się w pasku na dole tylko to: co poniżej. Jest to chyba powiązane z ww. blokadą

Polecenie: '_.zoom 
Określ narożnik okna i podaj współczynnik skali (nX lub nXP), lub 
[Wszystko/Centrum/Dynamiczny/Zakres/Lewo/Poprzedni/Skala/Okno/oBiekt] <szybki>: _e

EDIT: Próbuję ww. efekt uzyskać na innych plikach z podobną zawartością i... nie mogę :D tam wszystko śmiga jak trzeba. 

Edited by bobik_123

Witam,

potwierdzam powyższy problem. Zauważyłem go już w wersji 2017.
Proszę spróbować wyczyścić rysunek poleceniem PURGE i przelecieć komendą TEST (_AUDIT). U mnie na niektórych rysunkach problemem były błędy, z którymi program ZWCad w wersji 2017 i 2018 nie radzi sobie (w wersji +2015 i innych CADach nie ma problemów z obsługą Layout'ów).
Niektóre pliki nie działają poprawnie nawet po zastosowaniu powyższych komend.