bali21 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam , mam takie nietypowe pytanie. Chce iść do pracy jako operator żurawia wieżowego (górnoobrotowy) . I znalazłem ogłoszenie że można dużo taniej i bez kursu kupić uprawnienia , facet zapewnia mnie że są oryginalne i legalne ,pochodzą z ośrodka szkoleń (czy warto kupić takie papiery?), co jeśli będą nieoryginalne? UDT sprawdza legalność papierów podczas kontroli w pracy? co by mi wtedy za to groziło? Firma do której chce iść i tak uczy od podstaw każdego zatrudnionego pracownika (na jednym żurawiu byłem zobaczyć jak to wygląda itd ) . A jak czytam opinie to te kursy to są i tak jak pic na wodę i każdy w firmie uczy się od podstaw Link do ogłoszenia Usunięto przez moderatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 11 godzin temu, philips449 napisał: facet zapewnia mnie że są oryginalne i legalne ,pochodzą z ośrodka szkoleń Ośrodek szkoleń nie wydaje uprawnień. Może wydać świadectwo ukończenia kursu, z którym udaje się do UDT celem odbycia egzaminu. Obecnie uprawnienia to nie jest świstek papieru ale bardziej karta kredytowa z hologramem. Każdy inspektor jest w stanie sprawdzić uprawnienia w ciągu kilku minut. Przestrzegam przed takimi pomysłami i muszę usunąć link do ogłoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bali21 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ma pan rację . On pisał mi ze badania i papiery są z ośrodka . A legitymacja jest oryginalna z wpisem do ewidencji . Pchac się w takie coś czy raczej nie ?;) dzięki za szybka odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bali21 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ja odrazu po zakupie sprawdził bym w udt czy jest oryginalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Lepiej sprawdzić przed zakupem np. tutaj http://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=164&Itemid=514 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bali21 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ale jak to sprawdzę bez tej plakietki ? On chyba to musi wyrobić żebym sprawdził? [usunięto] zł kosztują te uprawnienia , zgodził się na 50 % przed zakupem i 50 po zakupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zawsze może Pan przesłać do UDT link do ogłoszenia i zapytać i opinię, albo w jaki sposób zweryfikować wiarygodność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Proszę sobie zadzwonić do UDT i zapytać czy takie uprawnienia są coś warte. Za handel uprawnieniami i używanie takich uprawnień można otrzymać wyrok kilku lat więzienia. Proszę pamiętać też, że to nie jest kurs szydełkowania. Obsługa każdego obsługującego urządzenia UDT wymaga rzetelnej wiedzy i doświadczenia, a żurawie wieżowe to najwyższa klasa urządzeń. To nie jest obsługa przycisków o podnoszenia i opuszczania. Sam kurs trwa kilka miesięcy. Żuraw wieżowy to nie jest wózek widłowy, w którym badanie okresowe UDT wykonywane jest co roku lub co dwa lata. Tutaj każda zmiana lokalizacji, parametrów żurawia, nawet zmiana otoczenia pracy żurawia (np. postawienie kolizyjnego żurawia w pobliżu) wymaga osobnego odbioru UDT. Przy tej okazji sprawdzane są uprawnienia operatora i są wpisywane do protokołu. Aby użytkować urządzenia wymagane jest spełnienie trzech warunków formalnych: rejestracja urządzenia w UDT, przeprowadzana konserwacja urządzenia, uprawniona obsługa. W przypadku, jeśli coś się stanie a jakikolwiek warunek formalny nie jest spełniony to już nie szuka się winnego dalej. Gdyby więc pękła lina nośna a Pan ma "lewe" uprawnienia, cała odpowiedzialność spada na Pana. Przykro mi, ale usuwam kwotę za jaką trzeba zapłacić za uprawnienia i zamykam wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi