2P Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Poszukuję rozwiązania na pytanie jak wyeksportować fragment rysunku DWG. Zadanie jest takie: Mam duży skomplikowany rysunek, pełen zagnieżdżonych bloków, atrybutów i skomplikowanej struktury warstw. Chciałbym wygenerować/wyexportować/zapisać (??) fragment (określony prostokątem) tego rysunku do pliku DWG. Spróbowałem drukować do formatu DWF i ponownie wczytać do ZW. Niby ok, ale przy powiększeniu łuki się rozsypują, litery koślawią. Rozumiem, że wynika to z rozdzielczości. Później wyeksportowałem do DWF. Efekt lepszy - pewnie wyższa rozdzielczość. Ale np. grubość ściany nie jest już 25cm, a 25,02... Tworzą się dziwne końcówki. Dodatkowy problem, że wczytywany DWF to blok, którego nie można rozbić, a tu chodzi, żeby na takim wycinku pliku dalej normalnie pracować (bez dych końcówek po przecinku). Nie interesuje mnie rozwiązanie z przycinaniem (maskowaniem) bloku zawierającego cały rysunek. Macie jakiś pomysł jak wytworzyć taki DWG z fragmentem rysunku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dzień dobry, Wydaje się, że najprościej będzie za pomocą polecenia _WBLOCK (PISZBLOK) i tam wybrać (zaznaczyć) obiekty. Zapisze się jako DWG. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Takie rozwiązanie rzeczywiście wydawałoby się najprostsze, chociaż ciekawe, czy są na to jakieś inne sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Witam, Przychodzi mi do głowy również wydrukowanie zaznaczenia do PDF i konwersja PDF2DWG. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Albo pokazać fragment za pomocą rzutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Witam Albo dołączyć wyeksportowane obiekty zapisane w dwg jako xref. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Tylko pomysł z PDFem spełnia moje wymogi. Ale częściowo. Bo PDF ma swoją dokładność i elementy tracą swoje dokładne współrzędne. Jest to co z opisanym przez mnie wyżej wykorzystaniem DWF, tylko gorzej. Reszta pomysłów (WBLOCK, XREF, przysłanianie) nie spełnia podstawowego zadania jakim jest obcięcie i fizyczne NIE zamieszczenie w tym (albo innym) rysunku. Mi chodzi o to, aby taki wyeksportowany fragment DWG mógłby być wysłany innym bez możliwości podejrzenia reszty rysunku. WBLOK, XREF, przysłanianie, rzutnie - wszystko pozwala innym na dostęp do całego rysunku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Witam Funkcja WBLOCK pozwala na zapis tylko zaznaczonych obiektów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 48 minut temu, pawmal napisał: Witam Funkcja WBLOCK pozwala na zapis tylko zaznaczonych obiektów. Pozdrawiam Tyle że mnie chodzi o eksport fragmentu rysunku. A np. blok jest wielki na cały rysunek, a w eksporcie powinien się znaleźć tylko fragment bloku.... WBLOCK może wyeksportować cały blok, a nie jego część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 W sytuacji, gdy ma być zapisana tylko część bloku to faktycznie byłby problem. Wtedy byłaby konieczność rozbicia bloku i zaznaczenia do eksportu tylko elementów, które są potrzebne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasW Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 1 godzinę temu, 2P napisał: Tyle że mnie chodzi o eksport fragmentu rysunku. A np. blok jest wielki na cały rysunek, a w eksporcie powinien się znaleźć tylko fragment bloku.... WBLOCK może wyeksportować cały blok, a nie jego część. Jeśli obiekty w bloku leżą na kilku warstwach, to odsianie byłoby łatwe przez wyłączanie widoczności odp. warstw, co z kolei po EXPLODE powinnno skutkować brakiem możliwosci selekcji niewidocznych obiektów. Dalej WBLOCK i nowy DWG gotowy. Jeśli to poważny problem w biurze (dziesiątki DWG ) i jest jakaś reguła, którą da odfiltrować odp obiekty ( np. QSELECT ) wykonać to odp. makro mogło by cuda zdziałać () J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2P Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Rozbicie bloków wchodzi w grę (ale niechętnie), tyle że jeszcze atrybuty trzeba na teksty zamienić. Ogólnie wszystko to co napisaliście robi eksport do DWF. I byłbym z tego bardzo zadowolony gdyby nie dwie cechy eksportu do DWF psujące wszystko: 1. Dokładność. A raczej zaokrąglanie współrzędnych, czyli traci się dokładność narysowanych elementów (szczególnie łuków) 2. WIPEOUT zamienia na kreskowanie solid i to w złym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Fragment można skopiować do nowego rysunku, użyć polecenia _BURST do rozbicia bloku, wtedy atrybuty zostaną zamienione na teksty. Następnie _WBLOCK i gotowe Adam Klaczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi