warsztat Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2017 Na warsztacie mam stół z kółkami, w którym mogę regulować wysokość blatu. Nastraszyli mnie, że to podelga pod dozór. Czy zgłaszać to? Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 W razie wątpliwości można wystąpić do Dozoru o "Badanie kwalifikacyjne". Wtedy przyjdzie inspektor, popatrzy i określi czy dane urządzenie podlega pod UDT, i jakie normy (przepisy) mają zastosowanie. Myślę, że można uznać, że stołem jest urządzenie, w którym możemy zmieniać wysokość blatu ale _tylko_ bez obciążenia (ładunku). Czyli ustawiamy wysokość, kładziemy coś na stół i pracujemy. W tym czasie nie zmieniamy wysokości stołu. Dźwignikiem (podlegający pod UDT) jest urządzenie w którym możemy podnosić i opuszczać ładunek. Cytuj
Parikon Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Tak samo z kółkami. Na czas pracy przy stole powinny być zablokowane. Chyba, że kółka są narysowane na blacie jako ozdoba. Inaczej może być uznany za urządzenie techniczne. Cytuj
Mayster Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Nieźle, że zwykły "malunek" tak wiele może zmienić. W sumie można spotkać się z wieloma tego typu przypadkami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi