warsztat Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Na warsztacie mam stół z kółkami, w którym mogę regulować wysokość blatu. Nastraszyli mnie, że to podelga pod dozór. Czy zgłaszać to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 W razie wątpliwości można wystąpić do Dozoru o "Badanie kwalifikacyjne". Wtedy przyjdzie inspektor, popatrzy i określi czy dane urządzenie podlega pod UDT, i jakie normy (przepisy) mają zastosowanie. Myślę, że można uznać, że stołem jest urządzenie, w którym możemy zmieniać wysokość blatu ale _tylko_ bez obciążenia (ładunku). Czyli ustawiamy wysokość, kładziemy coś na stół i pracujemy. W tym czasie nie zmieniamy wysokości stołu. Dźwignikiem (podlegający pod UDT) jest urządzenie w którym możemy podnosić i opuszczać ładunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Tak samo z kółkami. Na czas pracy przy stole powinny być zablokowane. Chyba, że kółka są narysowane na blacie jako ozdoba. Inaczej może być uznany za urządzenie techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Nieźle, że zwykły "malunek" tak wiele może zmienić. W sumie można spotkać się z wieloma tego typu przypadkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi