Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

vernum = "2017.01.23(13656)_x64

Nie znalazłem na forum informacji. Może źle szukałem. Czy menu pod środkowym klawiszem jest zaimplementowane? MBUTTONPAN=1 daje łapkę, MBUTTONPAN=0 daje funkcjonalność środkowego przycisku jak prawego. SHIFT+PPM również nie działa.

Opublikowano

Przy uruchomionych jednocześnie 2015 i 2017 na starym jest ok na nowym nie. Coś mu się poprzestawiało w ustawieniach. Myślę sobie reset profila.

Dobra. Reset profila - jest dobrze shift+PPM działa no ale te wstążki  :(

Przestawiam na klasyczny - dalej jest dobrze

MBUTTONPAN = 0 - jest całkiem dobrze pod SPM mam menu ale PPM nie działa jak trzeba

Tools->Option->User Preferences->Righ-click customization

589dc6ff75a33_2017-02-1014_57_17-ZWCAD2017ProfessionalEdition-Drawing1_dwg.thumb.png.2af6ee4dde7d9814d12672afdb1a5e19.png

No i lipa

Po zatwierdzeniu środkowy przycisk myszy działa jak prawy :(

Opublikowano

Abym mógł powtórzyć ustawienia:

• MBUTTONPAN=0
  • Interfejs klasyczny

Teraz pod środkowym klawiszem myszy powinno być menu ze snapami.

Proszę spróbować przestawić testowo tę opcję jak poniżej i zobaczyć, czy wyświetli się menu pod SPM.

menu-ppm.png

Opublikowano (edytowane)

Przy takim ustawieniu pod SPM jest menu OSNAP. Jest to jednak odmienna funkcjonalność w stosunku do 2015. Od zawsze kończę polecenia PPM'em i nie chcę tego menu. Proszę sprawdzić moje ustawienia na 2015. Tam jest OK.

589dd1d8e46a3_2017-02-1015_44_19-ZWCAD2017ProfessionalEdition-Drawing1_dwg.png.288964634233094921fdfc6d8c4f2613.png

Edytowane przez perlon
Opublikowano

Faktycznie jest różnica w działaniu przy tych ustawieniach.

Wyślę opis do ZWSOFT aby było tak samo.

Tak z ciekawości, Pan pracuje z mbuttonpan ustawionym na 0 na co dzień? Czy używa Pan polecenia do przesuwania ekranu, czy skrótu?

Opublikowano

Normalnie mam mbutton=0. Łapki używam rzadko, jak potrzebuję to z ikony. W normalnej pracy jadę kółkiem zoom +/-. Natomiast nagminnie używam punktów OSNAP i bardzo często filtru współrzędnych .X .Y. Te opcje przerzucam do menu podręcznego na wyższy poziom bo są schowane głębiej i dołączam skrót klawiszowy &x do  .X i &y do .Y Menu podręczne używam w ten sposób : SPM + litera skrótu osnapu lub filtra i używam tego w trakcie wykonywania komendy rysowanie/kopiowanie/przesuwanie etc. Filtry współrzędnych eliminują konieczność rysownia dodatkowych linii przy dopasowywaniu punktów charakterystycznych obiektów.

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

W najnowszej wersji 2018 w dalszym ciągu brakuje w menu podręcznym filtrów współrzędnych .X, .Y, .Z ... Czy jest w ogóle szansa na dołączenie tej funkcjonalności do menu pod SPM

• 4 tygodnie później...