noepto Posted December 15, 2016 Report Share Posted December 15, 2016 ZWCAD 2017 SP 1.3 Brak możliwości skalowania wklejanego elementu. W starszych wersjach ZW CAD ta możliwość była możliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 15, 2016 Report Share Posted December 15, 2016 Proszę mi przypomnieć jak wywołać to skalowanie podczas wklejania, bo nie mogę tego znaleźć. Chyba, że chodzi o wstawienie np. rastra czy bloku, wtedy możemy wybrać czy wpisujemy skalę w oknie czy wskazujemy myszką na ekranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noepto Posted December 15, 2016 Author Report Share Posted December 15, 2016 Wklejając blok: ZWCAD 2015 Polecenie: PASTECLIP Punkt wstawienia: Punkt wstawienia: sc (S)współczynnik skali bloku: 10 Punkt wstawienia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 15, 2016 Report Share Posted December 15, 2016 Jutro w biurze to zbadamy dokładnie, bo teraz się nieco zgubiłem. Jestem w rysunku, kopiuję blok do schowka i wklejam go do 2015 to mam pytanie tylko o punkt wstawienia. Podobnie jeśli przejdę na inny rysunek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noepto Posted December 15, 2016 Author Report Share Posted December 15, 2016 Trzeba wpisać sc przed kliknięciem myszą na punkt wstawienia. Wtedy pyta o skale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Sprawdziłem na drugim komputerze, poprzez wklejenie CTRL+V też nie mam opcji skalowania. Zastanawiam się co robimy inaczej? Nagrałem film, może on trochę naświetli sytuację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Witam, użytkownik noepto ma rację co do dodatkowej ukrytej funkcji, ale pomylił się co do skrótu. Przynajmniej u mnie działa, ale nie skrót SC a samo S. Proszę spróbować dokładnie to samo, co przedstawił Pan na filmie, ale z literka S. U mnie na ZWCad+ 2015 działa tak jak opisał to noepto. ZWCad 2017 SP1.3 nie ma tej funkcji. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 3 minuty temu, Chris napisał: Proszę spróbować dokładnie to samo, co przedstawił Pan na filmie, ale z literka S. Tak, teraz udało mi się to uzyskać. Nie wiedziałem o tej ukrytej opcji. Przekażemy sugestie, aby dodali możliwość skalowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Takich ukrytych opcji w niektórych funkcjach jest dużo więcej... Nie wiem czy ZWCad+ 2015 ma ich tak dużo, ale wiem, że AC owszem... Teoretycznie powinno wyświetlić się w wierszu poleceń w kwadratowym nawiasie S-kala (tak to się odbywa w wielu funkcjach). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Na pewno byłoby to znacznie wygodniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noepto Posted December 16, 2016 Author Report Share Posted December 16, 2016 U mnie działa na ZW 2015 i sc. i s. Ale dokładnie o tym mówiłem. Przydała by się ta opcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts